- Politisk spill ødela for Oslo Vei

- Et uverdig politisk spill i Oslo kommune er bakgrunnen for at det heleide kommunale selskapet Oslo Vei AS nå er konkurs, sier tidligere styreleder Jan Erik Holmberg til Byggeindustrien.

Holmberg som har lang fartstid både fra byggenæringen og næringslivet ellers, reagerer sterkt på alle uttalelsene som er kommet fra næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) – senest i bystyremøtet onsdag. Han reagerer sterkt på alle grunnløse beskyldninger som er kommet om økonomisk rot og misligheter.

Ingen PWC-rapport
- Revisorselskapet PWC har gjennomført undersøkelser, men det er ikke kommet noen rapport. Den økonomiske ekspertisen byråden da må holde seg til er de granskninger og de rapporter det nye styret må ha kommet med. Holmberg reagerer meget sterkt på at den nye styrelederen bare etter noen dager kunne konkludere med at bedriften var insolvent. Han reagerer også meget sterkt på at Oslo Vei omgående hadde behov for mer enn 143 millioner kroner. Dette bekrefter at eierne hadde en hensikt – nemlig å slakte selskapet i sine bestrebelser med å legge ned driften på Huken, sier han.

Ingen krise
- Det er riktig at Oslo Vei AS hadde et underskudd på rundt 20 millioner kroner etter første halvår, men i slike virksomheter er dette slett ikke uvanlig. Mye pleier å rette seg opp i løpet av andre halvår. Dette har også sammenheng med hvilke prosjekter man har – og hvordan og til hvilken tid faktureringen skjer.

- Etter første halvår var revisor inne, og det ble da understreket at situasjonen måtte følges opp. Styret ba da administrasjonen om å lage en prognose på hvordan man ville komme ut ved årets slutt. Denne rapporten var ikke ferdig til generalforsamlingen. Men bortsett fra de problemene som var knyttet til ekstrautgiftene med stein og Huken, så vi ingen krise, sier Holmberg.

Måtte kjøpe stein
- Et stort problem for selskapet var at man måtte kjøpe store mengder stein for å opprettholde produksjonen ved Huken og for å holde de kontraktene man hadde inngått, sier Holmberg. Denne merkostnaden (17,5 millioner kroner) som eierne hadde påført selskapet gjennom vedtaket om å stanse uttaket av stein på Huken, viser hvor galt dette har utviklet seg.

- Totalt snakkes det om merkostnader på rundt 40 millioner som eieren – Oslo kommune – skylder Oslo Vei AS på grunn av sine ”vedtak”, sier Holmberg. Hvordan tallet på 143 millioner kroner for å redde selskapet  er kommet frem, vet ikke jeg, sier Holmberg. Det får du spørre det nye styret og byråden om, sier han.

Uelandsgate 85
- Når det gjelder alt snakket om eierforholdene til Uelandsgate 85, mener jeg å ha mitt på det tørre, sier Holmberg. Mitt eierforhold til denne eiendommen har det vært full åpenhet om hele tiden. Jeg beklager meget sterkt at det i ettertid er kommet opp at en av de ansatte i ledergruppa også hadde eierinteresser i eiendommen gjennom et annet eiendomsselskap. Dette var ukjent både for meg som styreformann i selskapet og for selskapets daglige leder. I alle saker som har hatt med leieforhold til Uelandsgate 85 å gjøre, har jeg meldt meg inhabil, sier Holmberg.

Tidligere hadde Oslo Vei AS et leieforhold i Østre Aker vei 60. I og med at leieprisen der ville bli tredoblet flyttet man så videre til en eiendom på Sinsen. Der ble man oppsagt – og da flyttet man videre til Uelandsgate 85 som var en langt bedre lokalisering for selskapet.

- Min samvittighet er ren når det gjelder denne saken, og jeg har ingenting å frykte ved en eventuell granskning, sier han.

God erfaring
- Det gamle styret som ble byttet ut av næringsbyråd Bjerke på siste generalforsamling, er habile mennesker med meget god kunnskap om norsk byggenæring og driften av et entreprenørselskap. Alle styrevedtak har vært enstemmige. For min del har jeg i hele mitt voksne liv jobbet i næringslivet. Jeg var i en årrekke i entreprenørbedriften Selmer. Jeg har også jobbet i bank og i Umoe. Jeg sitter også i styret i Ferd Eiendom, sier han som mener at han var vel kvalifisert til å være styreleder i Oslo Vei AS. Holmberg har sittet som styreleder fra 2004 og til nå i 2012 da han ble kastet sammen med resten av styret.

Gjør det vanskelig for bobestyrer
Holmberg reagerer meget sterkt på at byråden kjører så vidt tøft i en periode hvor det viktigste er å sikre verdiene for kommunen – og hvor alt må gjøres for at virksomheten kan videreføres – og at arbeidsplassene reddes.

- Med det hardkjøret byråden legger opp til gjør han det ikke lett for bobestyreren som jobber for å finne de beste løsningene og for å sikre mest mulig av verdiene i selskapet, sier Holmberg. Han reagerer også meget sterkt på at alle ansatte som på ingen som helst måte kan bebreides, nå brukes som kasteballer.

Advokat Tom Hugo Ottesen er oppnevnt som bostyrer av konkursboet etter Oslo Vei. De har overtatt ansvaret for granskningene som kommunen innledet.

- Det som har høyeste prioritet for oss nå, er å sikre verdiene i selskapet. Granskningene må tas etter hvert, sier Ottosen til Aftenposten.