Vil bygge felles sykehus for Molde og Kristiansund

Nordmøre og Romsdal vil få ett felles akuttsykehus. Om sykehuset skal ligge ved Molde eller Kristiansund, er ennå ikke bestemt.

Styret i Helse Møre og Romsdal stemte enstemmig for forslaget om ett felles sykehus. Styret fulgte dermed anbefalingen fra helseforetakets administrerende direktør Astrid Eidsvik.

Sykehuset skal ligge like utenfor enten Molde eller Kristiansund, men det er foreløpig ikke bestemt hvor det skal ligge. Prosessen med å avgjøre tomtevalget anslås å ta halvannet til to år. «Bynært» blir definert som 20 minutters biltur fra bysentrum.

Lang sykehusstrid
Sykehusstriden på Nordvestlandet har vært lang og hard. Styret ser med uro på den krevende situasjonen som uavklart sykehusstruktur påfører innbyggerne og fagmiljøet i Nordmøre og Romsdal.

Styreleder Jon Harry Kvalshaug sier prosessen har modnet.

– Å komme med forslag til vedtak hadde ikke vært mulig for tre-fire år siden. Ikke blant befolkningen og ikke i mitt hode heller, sier styrelederen til NRK.

Det er ikke avgjort hva som skjer med det nåværende sykehuset i den byen som ikke får akuttsykehuset. Det er aktuelt å legge om driften til poliklinikk og dagbehandling, men også denne beslutningen blir del av den videre prosessen.

Byggestart på det nye akuttsykehuset kan tidligst skje i 2018. Det anslås at sykehuset kan stå klart i 2020-21.

«Mid imellom» var uaktuelt
Flere alternativer har vært diskutert underveis i prosessen. Ett av disse var å gå inn for ett felles sykehus, som så skulle plasseres på halvveien mellom de to byene.

Administrerende direktør Astrid Eidsvik mente dette var en dårlig løsning fordi det snarere svekket enn styrket de to byene. Styret var enig i denne vurderingen.

Lokalt har det vært press for å beholde dagens ordning med et fullverdig sykehus i både Molde og Kristiansund.

Styret mener imidlertid at ett felles sykehus er tilstrekkelig for å dekke det langsiktige behovet for spesialisthelsetjeneste og nærhet til akuttbehandling og fødetilbud for innbyggerne. Styret ber om velvilje fra helsesektoren for å få gjennomført omstillingen.

– For å få til ett felles akuttsykehus for Nordmøre og Romsdal, må fagmiljøene ved Molde og Kristiansund sykehus bidra med kompetanse og kapasitet. Styret ber om at det holdes særskilt fokus på den krevende overgangsperioden, heter det i vedtaket.

Ber om rask avklaring
Styret ber om at tomteplasseringen blir avgjort så raskt som mulig, av hensyn til innbyggerne og fagmiljøene ved sykehusene. Prosessen går nå videre med den såkalte idéfasen, hvor man ser på plassering på aksen fra og med Hjelset til og med søndre delen av Frei.

Styret i Helse Midt-Norge skal behandle sykehussaken på sitt styremøte fredag. Det er ikke ventet at helseregionen vil gå imot vedtaket som det lokale helseforetaket har kommet til.