Statoil-bygget også WAN-nominert

Onsdag ble det klart at Rockheim var nominert til en av prisene i World Architecture News Awards. Nå viser det seg at Statoil-bygget på Fornebu også er nominert i en klasse.

Statoils nye kontorlokaler er nominert i kategorien ”Commercial Sector” WAN-Awards, som deles ut av det som mange regner som et av verdens viktigste arkitekturnettsteder. Bygget står fortsatt på listen over kandidater når den er kuttet fra 31 til ti, er ett av fem på listen som er ferdig oppført.

Prosjektet, som er tegnet av det norske arkitektkontoret a-lab, vant i 2009 tittelen for ”Future Buildings” i samme kategori på World Architecture Fesitval.

Internasjonla begeistring
Statoilbygget på Fornebu konkurrerer mot prosjekter i London, Hong Kong, Doha, Abu Dhabi, Los Angeles og Silicon Valley. Blant juryens foreløpige favoritter er Siemens nye hovedkvarter i Midtøsten, tegnet av Sheppard Robbinson, og NASAs nye “Sustainability Base” i Silicon Valley, av McDonough + Partners.

Klarhet
Ifølge WAN viser listen over nominerte at kommersielle bygg er type bygninger som stadig redefineres som typologi.

Juryens forhåndsomtale roser Statoil-bygget for de karakteristiske og teknologisk avanserte utkragningene, og for hvordan bygget er plassert på tomten. Byggets form er blant annet resultat av arkitektenes ønsker om å bryte opp den store konstruksjonen for å gi lys til alle, gi bygningsmassen et lite fotavtrykk og skape størst mulige uterom mot sjøen. De mener bygget ikke ligner et typisk kontorbygg.

– Suksessfaktorene er konstruksjonen, den smarte utnyttelse av tomten og ”enkelheten” i hvordan dette er er løst. Man kan ikke betvile rommenes funksjonalitet, uttaler jurymedlem Adrian Griffith.