Forsvarsbygg har restaurert Skjold leir

To 60 år gamle vernede bygg i Skjold leir fremstår som helt nye, og Riksantikvaren var mer enn fornøyd med håndverket og gjennomføringen til Forsvarsbygg.

Hæren på Skjold har fått restaurert en nedslitt kaserne og ei befalsmesse for til sammen av en verdi på vel 119 millioner kroner. Forsvarsbygg har samarbeidet nært med Riksantikvaren som fredet leiren i 2004, og vernet 25 av byggene. Seniorrådgiver hos Riksantikvaren, Anne Midtrød, var i to dager på Skjold for både å se på gamle ver-neverdige bygg som skal restaureres, og ta i øyensyn de to ferdige byggene kaserne Evje og befalsmessen.

- Jobben som er utført på Skjold viser at Forsvarsbygg er en foregangsetat i vern av gamle bygg. Dette er en jobb Forsvarsbygg har utført til mer enn godkjent karakter. Det vi ser i dag av restaureringen viser at det er lønnsomt å restaurere vernede bygg, sa Anne Midtrød.

- Teknisk er ofte gamle bygninger mer holdbare og enklere å vedlikeholde enn nye, og vern gjennom bruk er det beste vern, sier Christian Borhaven i Forsvarsbygg nasjonale festningsverk.

Restaureringen har tilbakeført bygningene med blant annet vinduer, dører, takrenner og vindusbeslag mest mulig lik det originale. Den opprinnelige altaskiferen på taket er renset og beholdt, det er laget nye titansink takrenner av håndverkere som kan faget, dagens krav til isolasjon og ventilasjon er gjennom-ført samt lagt opp mer strøm og datanett som tilfredsstiller dagens behov.

Administrerende direktør i Forsvarsbygg, Frode Sjursen, la vekt på at restaureringen viser at det var langt billigere å ta vare på byggene og sette dem i stand til dagens standard, enn å rive og bygge nytt. Nybygg ville kostet staten vel 50 millioner kroner mer.

Tidligere plasskommandant på Skjold (1978-1981) og Øverstkommanderende i Sør-Norge, Hjalmar I. Sunde, var sjef for den nedslitte leiren under den kalde krigen.

- Vedlikeholdsbudsjettet den gangen var på ca. 700.000 kroner for 52 000 m2, og jeg kommer ikke utenom Forsvarsbygg som med sin kompetanse og holdning har utviklet en garnison som man kan være stolt av. Stor honnør til Forsvarsbygg som har levert, både her og andre steder, og som har medført at det bygges nytt og at det nye vedlikeholdes på en ordentlig måte på Skjold, la Hjalmar I. Sunde vekt på.