Kamp om matjord på E16

Både Statens vegvesen og ordførerne i området er oppgitt over fylkesmannens kontor i Oppland i forbindelse med planleggingen av en ny E16 mellom Eggemoen og Klekkerud. Opprinnelig var det snakk om å ta 19 dekar matjord, men nå har veivesenet i sitt alternativ 2 redusert dette til ca. halvparten.

I vår opprinnelig melding skrev vi at krangelen dreide seg om seks kvadratmeter matjord. Dette var basert på omtalen i Ringerikes Blad. Fra Veivesenet har vi fått oppdaterte opplysninger. Uansett snakker vi om  meget begrenset bruk av matjord.

Fylkesmannen i Oppland sier nei til alternativ 1 og 2. Fylkesmannen i Buskerud sier nei til alternativ 3.

Flere enn tre alternativer for ny E16 mellom Eggemoen og Kleggerud er det ikke laget, og dermed har de to fylkesmennene sagt nei til alle planene for ny vei, skriver Ringerikes Blad.

Jevnaker-ordfører Hilde Brørby Fivelsdal er oppgitt. Kommunen og vegvesenet er enige, men hva hjelper det når fylkesmennene i de aktuelle fylkene sier nei uansett. Vi forstår frustrasjonen både hos ordføreren i Jevnaker og hos Vegvesenets planleggere. Men slik er virkeligheten. Dette viser bare galskapen i dagens system. Fylkesmennenes byråkrater har liten evne til å se helheten. De er opptatt av sine snevre paragrafer.

- Fylkesmannen har innsigelse til alternativet på grunn av arealet dyrket mark som blir beslaglagt og de driftsmessige ulempene for landbruket, står det under både alternativ 1 og 2. Alternativ 3 kan Fylkesmannen i Oppland akseptere, skriver avisen.

”Krigen” gjelder en strekning på 3,8 km. Dette er nok et eksempel på at dagens rigorøse planprosesser må få avløsning. Det at Miljøverndepartementet er ankeinstans i slike saker gjør det svært vanskelig å finne fornuftige løsninger.

Vi er enig med ordføreren som ikke finner ord. At det skal gjøres så vanskelig som byråkratene gjør det i denne saken, får stå som skrekk og advarsel.

Nå må ansvarlige folk sette seg ned å løse opp i denne tøvete saken. Dessverre har vi alt for mange slike saker. Dette kommer aldri på plass før Stortinget har vedtatt et helt nytt regelverk for hvordan man skal jobbe i slike saker. Det hjelper ikke med enstemmige kommunestyrevedtak, enstemmige fylkestingsvedtak dersom en byråkrat hos fylkesmannen bestemmer seg for en annen løsning. Slik kan vi ikke ha det i det demokratiske landet Norge.

Ellers har vi fått henvendelser fra byråkrater som ikke liker at vi tar opp slike saker som gjelder innsigelser og praktiseringen av regelverket. Noen har merket seg vår ramsalte leder vedrørende øyenstikkeren i Ørje som vi skrev om på lederplass her på bygg.no den 11.12.12. Noen byråkrater mener at vår kritikk er lite balansert og bakstreversk. Problemet er at de ikke vil stå åpent frem i en debatt.

Les mer om denne molbohistorien på E16 i Ringerikes Blad:
http://www.ringblad.no/nyheter/article6389498.ece