Arnstad åpnet tunnel med øksehogg

Med et øksehogg åpnet samferdselsminister Marit Arnstad nye E39 mellom Torvund og Teigen i Sogn og Fjordane på mandag. Men samferdselstrøbbel førte til at Arnstad ble forsinket til åpningseremonien.

Flyet med samferdselsministeren ombord var nemlig forsinket, og store delar av åpningsprogrammet måtte gå sin gang uten statsråden tilstede. Men Arnstad var tidsnok på plass til å svinge øksa over snora og erklære den nye veien for åpnet.

Prosjektet E39 Torvund-Teigen er på nordsida av Sognefjorden, ytterst i Høyanger kommune mellom tettstedene Vadheim og Lavik.

Ifølge Statens vegvesen hadde gamleveien mellom Torvund og Teigen hadde for dårlig standard, mange steder var veien smal, bratt og med skarpe svingar.

Det var få steder som egnet seg til forbikjøring, mange dårlige avkjøringer og Torvundhøgda har lenge vært en beryktet plass vinterstid, ifølge Statens vegvesen.

Men nå er det bygd 5300 meter ny veg, hvorav 2600 meter går i tunnel. Det nye vegstrekket fører til at E39 blir 960 meter kortare.

For brukerne det at fleire flaskehalser på hovedfartsåren mellom Bergen og Ålesund nå er borte.

Les mer her.

(Video: Statens vegvesen)