Vestkanten Storsenter

Vestkanten Storsenter

Sted: Loddefjord. Bergen

Prosjekttype: Utbygging

Kontraktssum eks mva:
194 millioner kroner

Bruttoareal: 22.000 kvm

Tiltakshaver: Vestkanten

Byggeleder for tiltakshaver: Abeco 

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Arkitekt: Forum Arkitekter

Rådgivere: RIB og RIGeo: Multiconsult - RIE: Cowi - RIVVS: Vestrheim - RIVVA: Arne Haugen - RIVent: GK Norge - RIBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Skanska Survey - Grunnarbeider: Sartor Maskin - Peling: Kynningsrud - Lev. forskaling: Teknikk - Betongelementer: Block Berge Bygg - Stålkonstruksjoner: Fana Stål – Alu-fasader: Bygg og Ventilasjon - Glassfasader: Hubro - Ståldører: Daloc - Rekkverk: Trakon - Rørlegger innv: Vestrheim - Utv. VA-anlegg: Bergen Rørteknikk - Sprinkler: Tore Eide - Elektro: Otera Delta - Ventilasjon: GK Norge - SD-anlegg: Schneider - Branntetting: Bergen Skadeservice - Heiser: Kone - Porter/ rullegitter: Portmann - Rulleband: ThyssenKrupp - Asfalt: Sartor Maskin og NCC - Byggevarer: Optimera - Maskinutleie: Ramirent

Vestkanten Storsenter i Loddefjord i Bergen er forlenget med 100 meter.

Den nye delen inneholder fem plan med et samlet areal på 22.000 kvm. På plan 1 og 2 er det butikker. Det er parkering i underetasje, på plan 0 (gatenivå) og på plan 3, med plass til totalt 400 biler. Plan 0 inneholder også noe utleieareal.

194 millioner kroner
Tiltakshaver er Vestkanten AS. Den nye delen er tegnet av Forum Arkitekter AS, som også tegnet det opprinnelige kjøpe-
senteret. Det er ført opp i totalentre-
prise av Veidekke Entreprenør. Veidekkes kontraktssum er 194 millioner kroner eks mva. Byggestart var i juni 2011. Den nye delen ble åpnet 22. november i år.

Jordskjevsikkert
Prosjektleder Geir Morten Nordvik i Veidekke Entreprenør forteller at det meste av den nye delen er fundamentert på fjell.

– Fronten av bygget hviler på ca 40 stålkjernepeler som går 7-8 meter ned i grunnen. Vi har sprengt ut ca 40.000 kubikkmeter faste masser samt fjernet løsmasser fra tomten. Noe av stein-
massene er brukt til tilfylling, resten er knust og kjørt bort. Det ligger betydelig infrastruktur (tele og elektrisitet) i grunnen i forkant av bygget. Senteret har også fått ny atkomst med ny rundkjøring på sørsiden.

Den nye delen har tilnærmet rektangulær form. Fundamenter og underetasjen er plasstøpt. Hovedbæresystemet over bakken er i prefabrikkerte søyler, dragere og hulldekker, samt enkelte plasstøpte vegger for å oppfylle krav til jordskjelvsikkerhet. Taket er flatt, isolert, tekket og påstøpt slik at det kan brukes til parkering. Ytterveggene er oppført med sandwichelementer fra Plannja med utlektet glass på sør- og østfasadene. I fronten av bygget er det en stor ny glassfasade.

Byggelagstekking
Fronten er bygget ut og rommer ny atkomst med rulleband i to plan. Det er fliser på gulvet i fellesareal, gipsplater på vegg og systemhimlinger. Butikkene har glassfronter med rullegitter i åpningene. Prosjektet valgte å benytte byggelagstekking slik at man kunne komme raskt i gang med innredning.

Kjøpesenteret har god atkomst for bevegelseshemmede, med rullebånd og heiser. Oppvarming skjer både med vannbåren varme og elektriske varmekabler. I sandwichelementene i veggene er det 20 cm isolasjon. I taket er det 30 cm isolasjon. Senteret har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det er fullsprinklet og har sentral driftskontroll. Det er mulig å bygge på to etasjer på den nye delen senere.

Meget kort byggetid
Geir Morten Nordvik sier at prosjektet har hatt mange utfordringer.

– Vi har hatt liten riggplass, det var tøffe grunnforhold som ikke ble enklere med kompleks infrastruktur i grunnen, kravene til logistikk har vært store og opparbeiding av byggets nye front var meget komplisert. Dessuten var byggetiden meget kort. Da aktiviteten var på topp var 250 personer i sving. Vi har hatt én fraværsskade. Vi lærer av alle prosjekter. Fra dette prosjektet tar vi blant annet med oss nyttig erfaring fra kompliserte grunnforhold. Vi har hatt et godt samarbeid med Thon Gruppen, med underentreprenører og med kommunale instanser.

Sivilarkitekt Thor Schønning i Forum Arkitekter forteller at det arkitektoniske hovedgrepet er å få til kommunikasjon mellom etasjene.

– Det manifesterer seg med rullebåndene og heistårnet. Fasaden har fått et spesielt uttrykk og viser tydelig brudd mellom gammel og ny del av kjøpesenteret, samtidig som helheten er ivaretatt med tydelig slektskap til eksisterende bygningskropp. Våre største utfordringer har vært komplisert infrastruktur, både i og over grunn, og høy utnyttelse av tomten. Denne utvidelsen av Vestkanten har vært under planlegging siden 2005, det er derfor spesielt tilfredsstillende at prosjektet nå er ferdigstilt, sier Schønning.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter