Kruse Smith skal forske på OPS

Kruse Smith Eiendom skal se nærmere på effekten av offentlig-privat-samarbeid (OPS) og lyser ut et eget doktorstipendiat.

– Vi vil se nærmere på forholdet mellom OPS og den tradisjonelle måten å jobbe på innen utvikling, oppføring, drift og finansiering av ulike typer bygg og boliger. Vi ønsker oss mer håndfast kunnskap om hvilke prosjektløsninger som gir de beste resultatene, sier direktør for forretningsutvikling i Kruse Smith, Svein Kaldestad.

Kruse Smith har allerede hatt et flerårig samarbeid med Universitetet i Agder innenfor feltet offentlig-privat-samarbeid. Selskapet har blant annet brukt krefter fra akademia for å skaffe seg et så bredt beslutningsgrunnlag som mulig i aktuelle OPS-prosjekter.

– Vi er i stadig større grad blitt en kunnskapsbedrift, og skal vi ha en troverdighet i forhold til de tingene vi snakker om, må vi hele tiden skaffe oss mer dybdeinnsikt. Dette forskningsarbeidet blir enda et nytt og viktig steg for oss i så måte, sier Kaldestad.

Samarbeid med referansegruppe
Doktorstipendiaten vil bli ansatt hos Kruse Smith Eiendom, men vedkommende vil også få impulser fra kunnskapsmiljøer utenfor bedriften.

– Vi oppretter en referansegruppe som ikke bare skal bestå av folk fra Kruse Smith Eiendom, men også med personer fra Universitetet i Agder og muligens noen andre, sier Kaldestad.

Foreløpig er det ikke spikret hvilken retning forskningsarbeidet skal gå, men Kaldestad håper prosjektet skal bidra til bedre samarbeidsformer som gagner både det offentlige og det private.

– Jeg tror det vil være naturlig å se nærmere på områder der OPS-kontrakter kan være spesielt effektive. Det kan gjelde prosjekter som retter seg direkte mot de store endringene vi ser i demografien med mange flere eldre mennesker, eller utfordringer som dukker opp i kjølvannet av den nye samhandlingsreformen, sier Kaldestad.

Har store OPS-prosjekter på gang
Kaldestad legger ikke skjul på at han er spent på hvordan interessen vil være for doktorstipendiatstillingen.

– Men vi er rimelig trygge på at det finnes mye ugjort rundt emnet, og tror det finnes flere kandidater der ute som vil fatte interesse for oppgaven, sier Kaldestad.

Kruse Smith er en allerede i dag av de entreprenørene som har vært ivrigst på OPS-feltet i Norge. Sammen med BRG står de blant annet bak Aquarama AS, selskapet som skal eie deler av et 41.000-kvadratmeter-stort badeland med både spa- og velværeavdeling, to idrettshaller og et romslig treningssenter med utsikt utover skjærgården i Kristiansand kommune.

Aquarama AS skal være ansvarlig for driften av det 60 år frem i tid. Milliardprosjektet ved bystranda i Kristiansand til det største landbaserte OPS-prosjektet i Norge utenfor vegsektoren.