Granskning av Oslo Vei?

Alt tyder på at enten bostyret eller Oslo kommune vil kreve granskning når det gjelder disposisjoner til det kommunale selskapet Oslo Vei AS som meldte oppbud fredag. Det er disposisjoner rundt leieforholdene i Uelandsgate 85 som det stilles spørsmål ved.

Selskapet har i de siste årene hatt mange ulike adresser, men det meste av virksomheten ble samlokalisert våren 2012. Hele denne flytteprosessen ble ellers en kostbar afære for selskapet.

Problemet er at det er personer i ledergruppa og i det tidligere styret som var medeiere i selskapet som kjøpte eiendommen Uelandsgate 85 for så å leie den ut til Oslo Vei AS. De fikk finansiering etter at Oslo Vei AS hadde inngått en langvarig leiekontrakt. I følge våre kilder var det i første omgang snakk om en ti-årig uoppsigelig leiekontrakt. Med en slik kontrakt var det selvsagt uproblematisk å få lån.

I mellomtiden har Oslo Vei brukt 20 millioner kroner til nødvendig oppussing av eiendommen for eget bruk. I tillegg er det brukt 10 millioner kroner for å pusse opp lokaler som man ikke hadde bruk for selv, men for fremleie. Bl a er et eget dyrehospital leietaker av Oslo Vei AS.

Etter det Byggeindustrien har grunn til å tro trengte Oslo Vei 40 prosent av lokalene, men de måtte garantere for 60 prosent av leiearealet. Kostnadene ved leiekontrakten er beregnet til 42 millioner kroner i leieperioden.

Deler av oppussingskostnadene er dekket gjennom kassakreditt. Da disse opplysningene ble gjort kjent for eieren Oslo kommune, var selskapets skjebne egentlig beseglet, sier sentrale kilder. Det er grunn til å tro at dette også er den varslingssaken som det er opplyst om tidligere.

Eiendommen er senere solgt for 100 millioner kroner til Profier. Eiendommen skal nå rives.

Vi har snakket med medarbeidere i Oslo Vei som har vært medeier i eiendomsselskapet. De hevder at det hele tiden har vært full åpenhet om dette også i forhold til Oslo kommune.

Bakgrunnen for at denne saken kom opp var at en av ti ansatte som ble sagt opp i driftsavdelingen, gikk til rettsak. Da ble forholdet om leieavtalen og eierskapet til eiendommen en sak som bl a revisor har undersøkt.

Vi har forsøkt å få en kommentar fra adm.dir. Arnt Rønning om dette, men han har så langt ikke vært tilgjengelig.

Kl. 10 mandag hadde bobestyreren møte med de ansatte for å orientere om situasjonen vedrørende konkursen. Stemningen blant de ansatte er selvsagt meget dårlig. Etter det vi har fått opplyst har en rekke av selskapets ingeniører allerede fått tilbud om nye jobber.

En revisorrapport viste at det meste av egenkapitalen i selskapet var tapt. Selskapet hadde også brutt lånebetingelsene med DnB og Sparebank 1. Oppkjøp av TT-Teknikk og Sandum blir også karakterisert som meget dårlig kjøp. TT-Teknikk kostet 45 millioner kroner. Alt dette skal også ha blitt lagt vekt på da kommunen sa nei til mer penger til selskapet.

Oslo Truck Center AS på Østre Aker Vei er også datterselskap til Oslo Vei AS.