Vegvesenet må bruke 13 millioner for å sikre dette insektet

Statens vegvesen må punge ut med 13 millioner kroner ekstra i veiprosjekt for sikre trygg ferdsel for den fredede øyenstikkeren ”Blodrød høstlibelle”.

– Jeg blir oppgitt når jeg hører om saker som dette. Vi skal selvsagt ta hensyn til naturmangfoldet, men når det kommer til infrastrukturprosjekter, så er det ikke måte på hvor store hensyn vi må ta, sier stortingspolitiker Bård Hoksrud fra Fremskrittspartiet.

I myrområdene ved Brutjern finnes den største forekomsten av arten i Norge. Her planlegges også ny E18 fra Riksgrensen til Ørje.

Nå må en ny bru konstrueres med større åpning under for å gi øyenstikkeren bedre muligheter til å krysse veien.

– Er det ikke hoggormer, hubroer og salamander som kommer i veien, så er det altså øyenstikkere, sukker Hoksrud.

Ifølge Statens vegvesen flyr øyenstikkeren ofte lavt og brua kommer til å ligge fire til fem meter over myra. Konsekvensen er at brua må økes fra 42 til 99 meter. Dermed blir totalkostnaden 21,5 millioner kroner – 13 millioner kroner dyrere enn hva den ellers ville vært.

Bård Hoksrud mener det må være lov til å stille spørsmål ved om det er fornuftig bruk av offentlige midler.

–13 millioner kroner er tross alt veldig mye penger, og dette er en sum som føyer seg inn rekken av andre utgifter som skattebetalerne må betale. I løpet av de tre siste årene har det for eksempel blitt brukt 200 millioner kroner på arkeologiske utgravninger i veiprosjekter. Og da er ikke forprosjektene tatt med. 

– Ser man på alt man ikke har råd til å gjøre i dette landet, så virker dette som en veldig merkelig disponering, avslutter han.

Les også:

Overgangsalderen

Sa nei til vei på Hitra for å redde Hubro

Landets første salamanderhotell