Rindal: Dårlige rammebetingelser

– Den eksportrettede svenske sagbruksindustrien, lever nå med de dårligste rammebetingelsene jeg har opplevd i mine 15 år i denne bransjen, sier konsernsjef Hans Rindal i Moelven.

Årsaken er forholdet mellom tømmerpriser og trevarepriser, forsterket av at tømmer kjøpes i en sterk svensk krone og trevarer selges i en svak europeisk euro. Tømmerprisen holder seg for tiden høy, mens trevareprisen er lav på grunn av generelt lav økonomisk aktivitet i de tradisjonelle eksportmarkedene.

– Vi opplevde den vanskeligste situasjonen første uka i august, mens det har bedret seg litt med svakere svensk krone og litt lavere tømmerpriser. Jeg vil likevel karakterisere situasjonen som dårlig, sier Rindal.

Laber europeisk vekst
Euro-sonen går på lavgir og Dagens Næringsliv skriver at Tyskland kutter i vekstutsiktene for 2013. Det er ingen nyhet for Rindal. Han kan vise til en svensk eksportstatistikk som forteller at eksportandelen av trevarer fra Sverige til det europeiske lokomotivet Tyskland og Egypt utgjør like store andeler. Det går ikke akkurat så det suser for europeisk byggenæring.

– Nå har riktignok Tyskland en god del skog selv, men byggeaktiviteten er mye lavere enn den har vært, sier han, og legger til at han regner med at det vil ta lang tid før det blir vekst i Euro-sonen.

Hvordan tilpasser Moelven seg slike utsikter?
– Tømmer utgjør 60-70 prosent av kostnadene i våre rene sagbruk. Sagbrukene har ikke mange strenger å spille på med forholdet mellom tømmerpriser og trevarepriser per i dag. For at markedet skal fungere, må tømmerprisene synke, med det resultatet at det blir mindre utbud av tømmer. Det reduserer ikke tilpasningsbehovet for Moelven, sier han.

Rindal opplyser at Moelven vil gjennomføre sesongmessige tilpasninger.

– Vi har klart å ligge akkurat på grensen slik at vi har opprettholdt bemanningen ved sagbrukene, men vi må jobbe med å bedre konkurransekraften. Det er en kontinuerlig prosess, som akselererer til dobbel hastighet i tøffe tider, sier han.

– Ikke misbruk en god krise
Konsernsjefen mener det viktig ikke å misbruke en god krise.

– I det legger jeg at det er viktig at vi ikke blir depressive. Vi må være i stand til å ta tak i det vi kan gjøre for å stå sterkere rustet. Vi er imidlertid vant til at det svinger rundt oss. Vår erfaring er at det gjelder å beholde roen og konsentrere seg om forhold vi faktisk kan påvirke og tilpasse det som må tilpasses. Da kommer vi som regel styrket ut av utfordrende perioder og det vil vi gjøre også denne gangen, sier Rindal.

Positive bidrag
Selv om det er tøffe kår for eksportrettet industri, leverer flere av Moelvens virksomheter positive bidrag til konsernet. Dette gjelder innredninger, moduler, limtre, høvlerier og enkelte av sagbrukene.

Konsernets sterkeste side finnes for tiden i prosjektdivisjonen Byggsystemer som primært leverer i Sverige og Norge. Denne divisjonen har suksess med sine industrialiserte konsepter som viser seg å bli et stadig bedre alternativ til tradisjonelt byggeri på byggeplass og har god konkurransekraft i høykostmarkeder.

Tøff start på 2013
Moelvenkonsernet tapte 14 millioner i tredje kvartal 2012. Rindal tror første del av 2013 blir tøft for konsernet totalt.

– 2013 kommer til å begynne veldig tungt, så bør vi av sesongmessige årsaker tjene penger andre kvartal, sier han.

Resultatet for Moelven i tredje kvartal er nær det samme som tilsvarende periode året før. Samlet sett har allikevel konsernet tjent NOK 36 millioner mer på driften i årets første ni måneder sammenliknet med tilsvarende periode i 2011. Driftsresultatet etter årets tre første kvartaler havnet dermed på NOK 51 millioner. Samlet forventer Moelvens styre at konsernets driftsresultat for 2012 blir noe bedre enn i 2011.