Trist dag for Oslo Vei

De nær 300 ansatte i Oslo Vei og dets datterselskaper står snart uten jobb etter at styret fredag begjærte selskapet konkurs.

Situasjonen er så alvorlig at de trolig heller ikke får utbetalt lønn i julemåneden.

– Dette er en trist dag. De får trolig ikke lønn i desember. Nå har også banken stengt kreditten. Det viktigste for meg nå er å forsøke å skaffe arbeid videre for alle de dyktige ansatte vi har, sier administrerende direktør Arnt Rønning i Oslo Vei til NTB.

Bedriften har eksistert siden 2001 som en fortsettelse av Oslo veivesen som går tilbake 150 år.

 

På en ekstraordinær generalforsamling fredag sa næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) nei til styrets forslag om å tilføre selskapet 103 millioner kroner i ny egenkapital.

– Jeg anser det som lite sannsynlig at en eventuell tilførsel på 143 millioner kroner til selskapet ville vært nok til å sikre god og forsvarlig drift og gi tilfredsstillende avkastning. Det en betydelig risiko for at vi måtte gått inn med mer egenkapital på et senere tidspunkt, sier Bjercke.

I løpet av de siste to årene har selskapet hatt en resultatsvikt på alle forretningsområder. Det har ført til at selskapet ved årets slutt får en negativ egenkapital. Fra 17. desember vil selskapets likviditet være oppbrukt.

Fra flere hold er det blitt pekt på at bortfallet av inntektene fra Huken Pukk- og asfaltverk, som nedlegges i 2014, er hovedgrunnen til at det kommunale aksjeselskapet ikke har hatt tilfredsstillende inntjening.

– De svake resultatene er en kombinasjon av flere forhold. Blant annet er det redusert inntjening i Huken de to siste årene som følge av at man ikke har tatt ut stein, men kjørt til stein. Samtidig har inntjeningen sviktet i de andre virksomhetene. Det er ubalansert å si at det bare skyldes Huken, sier styreleder Kyrre Olaf Johansen til NTB.

Fredag ettermiddag ble Tom Hugo Ottesen i advokatfirmaet Kvale oppnevnt som bobestyrer.

– For å sikre verdiene, er det viktig å handle raskt, særlig i forhold til de ansatte, sier Rønning.

Til helgen er det varslet snø i Oslo og omegn. Bobestyreren har gitt beskjed om at de ansatte jobber som vanlig de nærmeste dagene.

Statens vegvesen inngikk fredag ettermiddag en midlertidig avtale med en annen entreprenør. Oslo Vei har hatt kontrakt med Vegvesenet på riks- og fylkesveinettet i kommunene Nittedal, Gjerdrum, Nannestad, Hurdal og deler av Eidsvoll og Ullensaker.

Bobestyreren vil forsøke å sikre pågående oppdrag for de ansatte, som er innkalt til et allmøte mandag klokka 10