Behov for mer rehab-utdanning

Det er et stort behov for videreutdanning for håndverkere innen restaurering og rehabilitering. Det slår rapporten "Godt håndverk i nye generasjoner" fast.

Rapporten, som er et samarbeidsprosjekt mellom Byggenæringens Landsforening (BNL), Riksantikvaren og Vox, ble lagt frem av prosjektleder Kjersti Grindal i BNL under et nettverkstreff i regi av Bygg og Bevar fredag 7 desember.

Dagens utdanningstilbud dekker ikke på langt nær kompetansebehovet som springer ut av bygningsmassens omfang og tilstand.

Rapporten peker på de særlige utfordringene Riksantikvaren har med å få tak i rett kompetanse, men også på byggenæringens generelle behov for tilgang til systematisk videreutdanning.

Testes ut i 2013
Prosjektet har laget forslag til læreplaner i noen fag.

- Det er starten på et arbeid med å beskrive emner og innhold, som skal utvikles videre og deretter prøves ut gjennom en pilot i 2013, sier prosjektleder Kjersti Grindal i BNL.

Formell kompetanse
For å få en robust og langsiktig kompetanseoppbygging må videreutdanningen forankres i et enhetlig og anerkjent system som sikrer kvalitet i både i innhold og gjennomføring.

- BNL arbeider for at videreutdanning i lærefag skal gi formell kompetanse som håndverkere og fagarbeidere kan legge til sitt fag- og svennebrev, sier Grindal.