Advarer mot frostskader på sprinkleranlegg

Med vinter og kulde øker risikoen for frostskader på vannrør. I tillegg til vannskader kan frostsprengte rørsystem gi omfattende skader på sprinkleranlegg, slik at disse ikke vil fungere ved branntilløp.

Frostskader på sprinkleranlegg skjer ved at vann i rørsystemet fryser til is. Det medfører en utvidelse i volum inne i rørene, noe som igjen skaper et svært høyt trykk i rørsystemet. Det høye trykket kan sprenge rør, koblinger, sprinklerhoder, sprinklerventil etc.

- Frostsprengning skjer i få, korte perioder høst og vinter, og kan for sprinkleranlegg unngås ved å ta noen enkle grep, sier Arild Juell-Andersen, leder for Opplysningskontoret for automatiske slokkeanlegg (OFAS).

Han peker på at frost i vannrør vanligvis skyldes at rørene er uheldig plassert i bygningen. Det kan for eksempel være i kryprom og andre uoppvarmede rom. Det kan være nær kuldebroer, i svakt isolerte konstruksjoner mot det fri eller på steder med kald trekk.

Mange frostskader inntreffer også der bygninger ikke er i bruk og rørene er uten vanngjennomstrømning.

- Vannrør uten gjennomstrømning, hvilket er tilfelle for et vanlig våtrør sprinkleranlegg, er mest utsatt for frost. Frostutsatte deler av sprinkleranlegg kan beskyttes med frostvæske eller varmekabler. Alternativt kan det benyttes et tørranlegg, opplyser Juell-Andersen.

For anlegg beskyttet med frostvæske, må frostvæskeblandingen ha frysepunkt lavere enn minimumstemperaturen i det aktuelle området. For sprinkleranlegg i kjøle- og fryselager er det krav til måling av frostvæske hvert kvartal. Ellers er det krav til måling en gang i året.

Juell-Andersen peker ellers på at det for varmekabelsystemer for frostsikring av sprinkler gjelder betydelig strengere driftssikkerhetskrav enn ved annen bruk av varmekabler. Kravene er utarbeidet av Norsk Standard og formulert i NS-EN 12 845.

OFAS-lederen har følgende generelle råd for å unngå vannskader som følge av frost:

* Unngå kald trekk på rør under lufteventiler, vinduer eller utette vegger.
* Pass på at innetemperaturen holdes høyt nok til at anlegget alltid er frostfritt.
* Vær oppmerksom på plassering av rør i kalde kryprom, yttervegg, gulv og tak.
* Sørg for ettersyn når man er bortreist.

For virksomheter bør driftsinstruksen for bygg omfatte følgende sesongtiltak:

* Stenge lufteventiler og vinduer
* Kontrollere og regulere oppvarmingen
* Kontrollere at varmekabler og termostater virker
* Måle frostvæske