Samarbeid om bedre byggesaksbehandling

Bedre og enklere behandling og samarbeid om byggesaker. Det er formålet for et prosjekt som ble lansert under Plan- og bygningsetatens (PBE) Storbrukerforum 4. desember.

Initiativet kommer fra Norske Arkitekters landsforbund (NAL), Oslo Arkitektforening, Arkitektbedriftene i Norge og PBE i Oslo vil de sammen med Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK) og andre aktører i bygg- og anleggsnæringen, søke å forbedre byggesaksbehandlingen. Prosjektet skal gjennomføres i løpet av 2013.

På bakgrunn av henvendelser fra medlemmer har Arkitektbedriftene i Norge, Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Oslo Arkitektforening (OAF) besluttet at de sammen ønsker å komme i en konstruktiv dialog med Plan- og bygningsetatens (PBE).

- Den 26. november hadde vi et godt møte i med etatsdirektør Ellen de Vibe, der ble vi ble enige om å starte et forbedringsprosjekt med siktemålet å forbedre og forenkle byggesaksprosessen. Det er dette vi lanserer i dag, sier leder Erik Collett i Oslo Arkitektforening.

Felles utfordring
Bakgrunnen for prosjektet er at ansvarlige søkere som arbeider med byggesaker ofte opplever betydelige vanskeligheter med å oppfylle de ulike lovkrav og forventninger som plan- og bygningsmyndighetene har til dokumentasjon og prosess i byggesaker med fordyrende forsinkelser som konsekvens.

Både søkere og behandlere av byggesøknader ser at saker ofte tar for lang tid og at kommunikasjonen mellom partene kan bli bedre. Søkerne opplever at det kan gå også ut over arbeidsmiljø og muligheter for å planlegge.

Enklere og tydeligere
Det nye prosjektet skal søke å løse disse utfordringene og avklare hva begge aktører kan gjøre for å få til bedre saksgang. Hensikten er å skape enklere og hensiktsmessig samhandling og øke kvaliteten på saksbehandlingen på begge sider. Der dette er naturlig vil prosjektet også kunne gi innspill til forbedringer i lover og regelverk.

- Deltagerne i prosjektet forventer at forbedringsprosjektet vil ha effekt og finne konstruktive løsninger i plan- og byggesaker. Da dette er en aktuell problemstilling for mange av våre medlemmer på landsbasis, vil erfaringer fra et konkret samarbeid kunne ha overføringsverdi for flere av landets kommuner og aktører i bygg- og anleggsnæringen, sier Collett.