Kulden stenger skoler

I de siste dagene har vi fått mange meldinger om at kulden stenger både barnehager og skoler. Ofte snakker vi om helt nye bygg. Om dette skyldes tekniske feil eller om det skyldes at oppvarmingsanleggene er for dårlige eller feil prosjektert vet ikke vi, men kjedelig er det uansett.

Det er viktig at alle som eier slike bygg foretar en grundig undersøkelse og at det blir gjort tiltak for å hindre at slikt kan skje igjen.

Nå er det ikke bare skoler og barnehager som rammes. Det kan gjelde alle slags bygg. Vi vet at det i de siste dagene har vært uvanlig kaldt på mange kontorer rundt om i landet..

Vi har også fått melding om at mange tettbygde strøk er blitt rammet av strømbrudd. Nylig var det en slik hendelse i Hamar. Det gikk timer før alle i byen fikk strømmen tilbake. Når strømmen går lammes all handel – og det meste stopper opp.

I hovedstaden mistet mange varmvannet etter at Hafslund fikk skade på ett av sine fjernvarmeanlegg. Det kan fort bli ille for dem som rammes i og med at veldig mange av husene varmes opp nettopp av vannbåren varme. Ofte har man ikke alternative oppvarmingsmuligheter – og da blir det gjerne kaldt.

Alt dette som har skjedd de siste dagene, har til alt hell skjedd i forholdsvis rolig vær. Hadde det vært snø og storm i tillegg, kunne situasjonen fort blitt langt vanskeligere.

Det mange ikke forstår er at det tar så vidt lang tid før man kan lokalisere feil om det er i i byggets aget anlegg, i strømnett eller om det er i fjernvarmenettet som rammet sørlige deler av Oslo.

Vi vet at mange har sikret seg gjennom egne strømaggregater. Ellers er vi klok av skade av dem som fortsatt mener at det kan være greit også med en vedovn. Vedfyring er i manges øyne fy for miljøet, men vi velger vedfyring i en kort periode i stedet for å fryse ihjel.