Ukritisk fra Norsk Folkemuseum

– Det er objektivt feil det som hevdes fra konservatorer ved Norsk Folkemuseum, sier Haakon Berg Jensen, kommunikasjonssjef i Kulturbyggene i Bjørvika i Oslo kommune.

Mot slutten av forrige uke gikk konservatorer ved Norsk Folkemuseum ut og sa Lambda-bygget er fullstendig uegnet som nytt Munch-museum. De hevder uegnet byggemateriale og dårlige lysforhold vil føre til høye driftskostnader.

– Lambda er ikke et glasshus, men er tegnet med en tett og klimatisert betongkjerne der temperatur, luftfuktighet og lysregulering er optimalt i forhold til kravene til Munchs kunst. Her inne finner vi utstillingsarealene og arealer for konservering. Klimaregulerende sluser ivaretar overgangen mellom betongkjernen og kommunikasjonsområdene utenfor, sier Berg Jensen.

Når det gjelder de faglige kravene som stilles til et bygg som skal huse Edvard Munchs samling påpeker han at Munch-museets egne fagfolk har vært involvert hele veien.

– De har jobbet tett på arkitektene gjennom to år, hvor målet hele tiden har vært å finne de beste løsningene for sikkerhet, formidling og kunstfaglig arbeidsmiljø, sier han.

Berg Jensen sier at forsvarlige forvaltnings-, drifts og vedlikeholdskostnader har vært et absolutt krav i prosjekteringen.

– Det foreligger en egen miljørapport på prosjektet, og den sier at bygget allerede oppnår Energiklasse A. Sammenliknet med andre kulturbygg i Norge er det meget bra, legger han til.

Han peker også på at bærekraftig byutvikling i sentrum ikke vil kunne tillate privatbilisme av den art konservatorene synes å mene er en forutsetning for høye besøkstall, enten det er på Tøyen, Tulinløkka eller i Bjørvika.

– Det er lagt opp til at turistbusser skal kunne kjøre ned til området bak Operaen for å slippe av passasjerene og det er prosjektert inn egne parkeringsplasser for bevegelseshemmede. Paulsenkaia ligger noen minutter fra Sentralbanestasjonen, Norges mest trafikkerte knutepunkt, og det vil være en meget kort spasertur fra trikker og busser i Dronning Eufemias gate (under bygging), syd av Operakvartalet, sier han.

– Vi har hele tiden vært opptatt av en åpen dialog, og ønsker konservatorene å lære mer om prosjektet så finnes skisseprosjektrapporten, miljørapporten og den museumsfaglige rapporten tilgjengelig på våre nettsider, avslutter Berg Jensen.