Viktig debatt om anbud

Innspillet fra administrerende direktør Magnus Hvam i Backeselskapet Forny på bygg.no om at dagens anbudskonkurranser er sløsing med tid og penger, topper leserstatistikken på nettstedet vårt nå.

Entreprenøren mener at 20 prosent av byggekostnadene kan spares ved å endre praksis. Det er all grunn til å ta en debatt om dette.

– Anbudskonkurranser skjer på feil tidspunkt i byggeprosessen. I dag er veldig mye styrt av rådgivere og arkitekter tidlig i prosjekteringen. Først på slutten kommer entreprenøren inn med sin kompetanse, og det er altfor sent, sier Hvam i Forny driver med miljøriktig fornying og ombygging. Hvam har sett seg lei på at prosjekteringen på store, komplekse prosjekter ofte gjøres to ganger, fordi løsninger foreslått av rådgivere viser seg å være lite funksjonelle når entreprenøren til slutt får si sitt.

Mange er sikkert uenig med Hvam, men det er ikke tvil om at dagens anbudssystem er moden for en skikkelig gjennomgang. Det er ikke tvil om at mange offentlige byggherrer spesielt, betaler en alt for høy regning for byggeprosjektene. Det skyldes selvsagt mange forhold, men vi ser dessverre også alt for mange eksempler på at man i utgangspunktet har startet prosessen alldeles galt.

Vi ser at det velges feile løsninger, feile materialer og kanskje det viktigste – hver gang skal det bygges en prototype. Det være seg om man skal bygge barnehager, skole, sykehjem som man har bygget tusener av allerede. Da burde man kanskje hatt erfaringsgrunnlag nok til å velge vekk det som man vet ikke fungerer. Men det skjer i liten grad.

Og så skal alt koste minst mulig.

Vi tror at byggherrene ville ha tjent mye på at entreprenørene som er dem som skal gjøre jobben, hadde kommet inn på et tidligere tidspunkt.

Dagens anbudssystem er også konfliktskapende. Nå er det en rekke tvistesaker rundt om i hele landet som gjelder byggesaker som ikke har gått så greit som man trodde. Ofte skyldes disse sakene feil og manglende oppfølging nettopp fra arkitekter og rådgivere. Kan årsaken være at mange store oppdrag blir overlatt til folk som ikke har den nødvendige erfaring?

Vi er enig med Hvam om at det er mye konservatisme som ligger bak dagens anbudssystem.

Det er mange modeller som kan erstatte dagens anbudsopplegg. Man kan satse på samspillkontrakter, på totalentrepriser og på OPS-kontrakter for å nevne alternative løsninger.

Det jobbes nå på mange plan for å gjøre byggenæringen i Norge bedre. Mange har stor tro på Bygg 21-prosesjektet.

Petter Eiken er tidligere administrerende direktør i Skanska og leder for det regjeringsoppnevnte Bygg 21-prosjektet. Han er enig i at dagens anbudskonkurranser ikke fungerer optimalt.

– Det offentlige har et ekstremt prisfokus som gjør at prosjektene splittes opp i mange elementer. Man kjøper inn basert på laveste pris for hver enkelt pakke. Det ser veldig fint ut på anbudsstadiet, men man ender alltid opp med dyrere prosjekt enn antatt, fordi det blir så mange avvik underveis, sier Eiken.

Vi er helt enig med Eiken.