Fortsatt nedtur for eksportbedriftene

Investeringstørke og lavere produksjon vil prege de tradisjonelle norske eksportbedriftene neste år, tror NHO.

Næringslivets hovedorganisasjons (NHO) økonomibarometer viser at norske bedrifter opplever utsiktene for 2013 som noe mer positive sammenlignet med forrige kvartal. Men NHO roper et høylytt varsku om at norsk økonomi er i ferd med å bli svært todelt, både når det gjelder næring og geografi.

For mens olje- og gassektoren fortsatt vokser og ser for seg både investeringvekst og høyere inntekter neste år, er det den «gamle» industrien som sliter i motbakke.

«Gammel industri»

NHO viser til at produksjonsindeksen for industriprodukter som papir, kjemiske råvarer og metaller er betydelig lavere i år enn i fjor. Investeringene i det norske fastlandet er lavere enn på 40 år, og årets siste kvartal ligger an til å bli like svakt som de verste kvartalene under finanskrisen.

Avdelingsdirektør Dag Aarnes sier at de lave investeringene i fastlandsindustrien i realiteten betyr en nedbygging.

– De må opp igjen hvis vi skal bevare vår differensierte næringsstruktur i framtiden, sier Aarnes.

Hvis ikke vil Norges oljeavhengighet bare bli sterkere og sterkere i årene som kommer.

NHOs direktør for næringspolitikk, Petter H. Brubakk, sier at svarene fra de rundt 2.000 bedriftene som utgjør konjunkturbarometret, bekrefter todelingen også når det gjelder regionale forskjeller.

– Den oljedrevne veksten gjør at nesten sju av ti nye arbeidsplasser i privat sektor neste år ventes å komme i Oslo/Akershus og Rogaland og Hordaland.

Bankene kniper

Både NHOs egne tall og informasjon fra Norges Bank tyder også på at bankene er blitt mer restriktive med å gi lån.

– Vi har indikasjoner på at dette begynner å bli følbart hos våre bedrifter, og det kan bli et problem at bankene strammer inn, sier Aarnes.

Bankene sier selv at det er strenge kapitalkrav som har ført til en strengere utlånspolitikk.

"Virkningene av dette på den økonomiske utviklingen er vanskelig å måle på kort sikt. Over noe tid er det liten tvil om at det reduserer vekst og nyskaping i norsk økonomi. Denne kostnaden ved de nye bankreguleringene er viktig å ta hensyn til», skriver NHO i rapporten «Økonomisk overblikk».