NSW Arkitekter og Planleggere AS blir Nordic

Torsdag formiddag ble det klart at den ene delen av de to søsterkontorene i Narud Stokke Wiig skifter navn. NSW Arkitekter og Planleggere AS får navnet Nordic mens NSW Sivilarkitekter as beholder sitt navn.

Ved endringene som nå gjøres legger gründerne Jørn Narud, Gudmund Stokke og Ole Wiig grunnlaget for en videreføring av deres felles livsverk gjennom 33 år.

Med over 150 ansatte og en rekke priser gjennom 33 år er det et av Norges sterkeste arkitektmiljøer som nå meddeler at endringer er forestående.

Gründerbedrifter dør ofte med gründeren. Gründerne Jørn Narud, Gudmund Stokke og Ole Wiig i arkitektmiljøet Narud Stokke Wiig (NSW Sivilarkitekter og NSW Arkitekter og Planleggere) tenker annerledes. Arkitektene, som i samarbeid med Renzo Piano tegnet det nye Astrup Fearnley Museet i Oslo, står også bak flyplassen på Gardermoen, St. Olav Hospital, Realfagbygget i Trondheim, oppgraderingen av Det Kongelige Slott og en rekke andre store og små prosjekter i Norge og utlandet. Nå orienterer de seg mot fremtiden og utfordrer seg selv.

– I et stadig mer krevende marked ser vi at det er nødvendig med en struktur som gir større rom for selvstendig utvikling av hvert firma. Med tanke på et generasjonsskifte om noen år, er det viktig at vi legger et best mulig grunnlag for at vårt felles livsverk kan videreføres som sunne og sterke arkitektkontorer, rigget for fremtiden. Navneendringen til ett av de to NSW-kontorene er en naturlig utvikling i en prosess som har pågått i noen tid, men endringen vi nå gjør er likevel uttrykk for noe vesentlig, sier NSW.

De tre gründerne i Narud Stokke Wiig har satt spor etter seg i omgivelsene. Sammen representerer de et tungt arkitektmiljø som har stått bak alt fra sykehus, flyplasser, universiteter, kultur- og kontorbygg, hoteller og større byutviklingsprosjekter til eneboliger. Siden etableringen i 1979 er Narud Stokke Wiig premiert med nærmere 60 priser, hvorav over 30 førstepremier der 16 av de prisede byggene er utførte.

– De arkitektfaglige miljøene med de sterkt nærværende gründerne er nok ikke helt forbi, men i et stadig mer krevende marked er trenden at det er de store kontorene, som beholder kreativitet og kvalitet uavhengig av gründeren, som har størst sjanse til å overleve, sier NSW.

– Det samme ser vi andre steder i verden. Vi må i dag beherske svært komplekse byggeprosesser. Det handler om overføring av erfaring og kompetanse og om profesjonalitet og fleksibilitet innenfor et stadig mer komplekst fagfelt med mange ulike fagdisipliner. Våre ansatte besitter all den kompetanse som skal til for at de to firmaene kan fortsette som to adskilte og sterke fagmiljøer. Et tydeligere skille mellom de to kontorene åpner også for at vi i større grad både kan konkurrere og samarbeide om interessante oppgaver, noe som vi opplever som en spore til inspirasjon og videreutvikling for et robust arkitektmiljø, sier NSW.

– Beslutningen om å rendyrke NSWs store arkitektmiljø som to separate firmaer er et resultat av konstruktiv og tillitsfull modningsprosess sammen med dyktige rådgivere. Alle involverte er meget godt fornøyd med beslutningen, melder NSW.

NSW-venner, bestående av oppdragsgivere, politikere og representanter for myndighetene, kolleger og konkurrenter er invitert til festfrokost på Astrup Fearnley Museet for å feire dette. Byggeindustrien er her til stede og kommer tilbake med mer rundt endringene i selskapet.