Det er alt for mange kokker

Vi deler oppfatningen til Lean Construction Norway og Trondheim Næringsforening. Lær av dem som får det til. Det offentlige Helsebygg Midt-Norge står frem som et forbildeprosjekt. Dette er et offentlig prosjekt som har gått på skinner. Her har mange mye å lære – kanskje ikke minst andre offentlige utbyggere.

Det er nylig holdt et seminar i Næringsforeningen i Trondheim om prosjektering og effektive byggeprosesser. Der ble erfaringene fra Helsebyggs utbygging trukket frem.

Byggenæringen opplever i dag et økende marked, men likevel sliter mange bedrifter med å få det til å gå rundt. Nå kommer også en rekke utenlandske aktører med tjenester og varer for fullt inn på det norske byggemarkedet. Er vi forberedt til å møte den konkurransen som nå kommer fra en verden som er vant til et helt annet og lavere kostnadsnivå enn det vi har?

På mange måter har også byggenæringen i Norge et SAS-problem – ”Sirumpa Alt Sammen”. Det er selvsagt å sette saken på spissen. Men vi ser alt for mange prosjekter som sliter med samhandling på byggeplass. Det er for dårlig planlegging. Tegninger, prosjektering og varer kommer ikke til rett tid. Det gjøres fortsatt alt for mange feil i alle ledd i en byggesak.

Produktiviteten er for dårlig. Alt for mye tid av arbeidsdagen ute på byggeplass forbindes med venting.

Ofte overlates store kompliserte byggeprosjekter til uerfarne personer. De må gjerne trekkes inn, men for all del - ta også med de erfarne menneskene på byggeplassen.

I utgangspunktet har det i tillegg tatt mange år ekstra for å komme i gang med byggeprosjektet på grunn av mye sommel og rot i offentlig saksbehandling. Det er alt for mange kokker.

Skal vi være konkurransedyktig må vi ta skjea i en annen hånd. Vi må foreta drastiske grep skal den norske byggenæringen overleve.