Ordførere har oljehastverk i nord

Ordførere i ni kommuner står sammen i et krav om en snarlig igangsetting av konsekvensutredning av petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) presenterte forrige uke resultatet fra kunnskapsinnhentingen om virkninger av petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen. Han mente at det vil være fullt forsvarlig å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Dette styrker lokalpolitikernes krav om konsekvensutredning av Nordland VI og VII og Troms II, mener ordførerne i Hadsel, Sortland, Andøy, Bø, Øksnes, Lødingen, Vågan, Vestvågøy og Værøy.

– På tross av kunnskapen velger ministeren å anbefale at Vesterålen og Lofoten settes på vent i minst fire nye år. Vesterålen og Lofoten ser at lokalsamfunn bygges sør og nord for oss som følge av at det høstes av de samme naturressursene som Vesterålen og Lofoten ikke får høste av. Dersom regjeringen til tross for kunnskapsinnhentingen setter Vesterålen og Lofoten på vent vil dette kunne være en reell trussel for muligheten til å bygge levedyktige lokalsamfunn, sier ordførerne i en felles uttalelse.

Fredag sa Per-Willy Amundsen (Frp) at rapporten fjerner enhver tvil.

– Nå må det åpnes for en massiv leteboring og utbygging av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sa han, og la til at det ikke finnes fornuftige grunner til å lytte til miljøbevegelsen.