Næringsliv og miljøvernere sammen mot gruvedrift

Norges Fiskarlag, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL), Norges Kystfiskarlag og Naturvernforbundet advarer i en felles uttalelse regjeringen mot å tillate utslipp til sjø fra ny gruvevirksomhet.

– Vår rene og produktive kyst har en stor naturrikdom, og har gitt Norge et fantastisk grunnlag for fiskeri og sjømatproduksjon, heter det i uttalelsen.

De fire nærings-, interesse- og ideelle organisasjonene mener at utslipp fra ny gruvevirksomhet nå utfordrer disse verdiene.

– Vi forventer at regjeringen sørger for at fremtidige utslipp fra gruveindustrien ikke skal kunne utgjøre en trussel mot fjordmiljø, gyteområder og sjømattrygghet, og dermed også selve grunnlaget for norsk sjømatnæring, skriver organisasjonene i uttalelsen.

Fra før har Sydvaranger Gruve søkt om tillatelse til økt utslipp i Bøkfjorden ved Kirkenes. Organisasjonene viser i uttalelsen til at det inkludert denne nå foreligger søknader fra fire selskaper om utslipp til blant annet Førdefjorden og Repparfjorden, samt økning i utslipp til Ranfjorden og Bøkfjorden. Organisasjonene mener dette er viktige områder for torsk og laks, og viser til at selve grunnlaget for norsk sjømatnæring kan bli truet.

De mener det vil være oppsiktsvekkende og uakseptabelt dersom myndighetene etterkommer ønskene om økte utslipp.