Klare for BREEAM Communities

– Et helhetlig planleggingsverktøy, sier Hanne Gro Korsvold og Ina Lystad Jacobsen om BREEAM Communities. Duoen fra Hjellnes Consult er nylig godkjente som revisorer i verktøyet.

BREEAM Commmunities

BREEAM Commmunities er en metode for bærekraftig områdeutvikling som omfatter en rekke temaer:
* transport
* miljø
* forurensning
* energi
* stedsutvikling
* lokaldemokrati og medvirkning
* økonomi og næringsliv

BREEAM Communities er aktuelt for framtidsrettede premissleverandører i stat og kommune, eiendomsutviklere og store byggherrer. Utbyggere kan spare penger fordi de kan ta i bruk en helhetlig planleggingsmetodikk fra tidlig fase og unngå fordyrende tiltak og prosesser senere.

BREEAM Communities er blant annet egnet når prosjektet:
* vil påvirke trafikksituasjonen i området og trenger ekstra kapasitet eller ny infrastruktur (eks. gang- og sykkelveier, veier, parkering etc.).
* inkluderer eller tar i bruk nærliggende offentlige områder som beboere og besøkere vil benytte seg av.
* vil øke eller endre lokal sysselsetting, sosial sammensetning eller økologisk verdi.
* inkluderer boliger som øker behovet for lokale helsetjenester, skoler, handlemuligheter eller lignende tjenester.
* er av en slik størrelse at det kan skape muligheter for lokale energiproduksjon, vann- og avfallstjenester.
* vil kunne påvirke eksisterende lokalsamfunn.

De to rådgiverne er blant i de første i Norge som har fått denne godkjenningen for den internasjonale versjonen av BREEAM Communities – foreløpig finnes ingen norsk variant.

Ina Lystad Jacobsen er byggingeniør og arealplanlegger, og skrev masteroppgave om BREEAM Communities våren 2011. Hun karakteriserer verktøyet som en fin metode for helhetlig samfunnsplanlegging.

– BREEAM Communities konkretiserer på en oversiktlig måte hva bærekraft er på lokalnivå, og beskriver detaljert hva som skal til for å oppnå det, forklarer Jacobsen.

– Dette kan løse en del motstridende interesser som ofte oppstår mellom private og offentlige partnere i utviklingsprosjekter; som fortetting satt opp mot bokvalitet og det å bevare grøntområder. Med BREEAM Communities blir partene enige om forutsetninger og mål allerede fra starten av, legger Jacobsen til.

Logisk steg
Kollega Hanne Gro Korsvold er rådgivende energi- og miljøingeniør – og veldig godt skolert i BREEAM for bygninger. Hun ble godkjent revisor i den internasjonale versjonen før den norske versjonen BREEAM NOR ble ferdig, og har senere godkjenning som revisor og akkreditert profesjonell for det norske verktøyet. I tillegg valgte hun også å bli revisor for BREEAM Communities.

­– Det var neste logiske steget. Til nå har vi sett på bygget som helhet, men enslige fyrtårn vil ikke påvirke så mye som det å utvikle områder bedre, påpeker Korsvold.

Tredjepartskontroll
Korsvold poengterer at BREEAM Communities er et helhetlig verktøy som samler alt i én metode; noe som skiller seg for eksempel fra det å sette konkrete mål om utslippsreduksjon for et område.

– BREEAM Communities gir deg framgangsmåten for å nå et mål – og det har tredjepartskontroll, understreker Korsvold.

Samfunnsplanleggere
For Hjellnes Consult er det naturlig å satse på dette, blant annet fordi rådgivere i stadig større grad vil ta rollen som samfunnsplanleggere.

– BREEAM Communities går videre fra det å tenke isolert på bygninger. Da får vi også bort suboptimalisering slik vi har sett eksempler på med energimerkeordningen, sier Roar Smelhus, direktør bygg og eiendom.

Han nevner flere eksempler på områder hvor det kan være aktuelt å bruke verktøyet, både i Bergen, Stavanger og Oslo. Blant annet gjelder det knutepunktsutviklingen som er på trappene i Groruddalen i Oslo, og - ikke minst - i området Hasle, Økern og Risløkka hvor prosjektene nå står i kø.

– BREEAM Communities handler mye om kvalitet innenfor et område; og kan være med på å senke risikoen ved investeringen. For mange vil ønske å bo i et område hvor de føler seg ivaretatt, sier Smelhus.