Bybanen i Bergen får Vakre vegers pris

Bybanen i Bergen får Vakre vegers pris for nyanlegg i 2012. Prisen deles ut under Byutviklingskonferansen i Bergen fredag 30. november.

Vegdirektørens pris for vakre veger er en prestisjetung hederspris for veganlegg med gode estetiske kvaliteter tilpasset omgivelsene. Vegdirektør Terje Moe Gustavsen deler ut prisen under Byutviklingskonferansen i Grieghallen.

Bybanen i Bergen
For første gang på flere tiår har en by her til lands fått et nytt skinnegående kollektivtransportsystem som er bygget opp helt fra grunnen av. Bybanen er det største enkeltprosjektet i Bergensprogrammet; et spleiselag mellom stat, fylke, kommune og trafikanter i Bergen (bompenger).

Første del av Bybanen fra Byparken til Nesttun ble åpnet 22. juni 2010. Traseen er 9,8 km lang og har 15 holdeplasser. Prosjektet har kostet ca. 2,2 mrd. kroner.

Utdrag fra juryens uttalelse
Juryen mener at målsettingene i prosjektets designprogram er gjennomført på en overbevisende måte. Markbelegg, kanter, tunnelportaler, plattformer, leskur m.m. har god form, farge og materialbruk og utgjør til sammen en helhetlig design. Bruken av vegetasjon er gjort nennsomt og bevisst, og kunstprosjektet bidrar ytterligere til å heve bybanens opplevelsesverdi og estetiske kvaliteter.