Startet skattevalgkamp i stortingssalen

Regjeringen og opposisjonen gikk til gjensidig angrep på motpartens skattepolitikk da Stortinget skulle vedta neste års statsbudsjett med minimale endringer.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen som også leder Stortingets finanskomité, åpnet det hele med å omtale opposisjonens beskrivelse av den rødgrønne regjeringens økonomiske politikk som en parodisk svartmaling.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen fulgte opp med å be finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) om å slutte å lyve, før Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner beskrev regjeringen som idéløs og uten gjennomføringskraft.

Skatteskille
Micaelsen slo fast at skattepolitikken utgjør det skarpeste skillet mellom de rødgrønne regjeringspartiene og opposisjonen.

Kort fortalt mener de rødgrønne at de blå-blå legger opp til skattekutt som bare vil komme de rikeste til gode. Høyre vil på sin side bare fjerne en urettferdighet og ellers opptre ansvarlig, mens Fremskrittspartiet presenterer sine skatteløfter som en utstrakt hånd til folk flest.

Urettferdighet
Det er spesielt forslagene om å kutte i formuesskatt som bekymrer Ap.

Micaelsen slo fast at Høyre og Frp nå legger opp til et noe ulikt tempo i gjennomføringen, men la til at «jeg tror på dem når de sier de skal fjerne den».

– Jeg tror alle vil se at det blir urettferdig når vi da får et system der de 150 av de 1000 rikeste i Norge vil betale mindre skatt enn en gjennomsnittlig industriarbeider, og der regningen sendes til småbarnsforeldre i form av dyrere barnehage, sa han.

Påstand om løgn
Solvik-Olsen slo fast at Frp aldri har lagt skjul på at partiet vil bruke 5 milliarder kroner mer neste år enn de rødgrønne vil. Tvert om er Frp stolte av det.

– Vi mener det vil bedre vekstevnen i norsk økonomi og vil heller gjøre det enn å spare disse pengene til lav rente i utlandet. Vi skjuler ikke disse tallene, så finansministeren bør slutte å lyve om det i sine kronikker, sa Solvik-Olsen.

Han forsvarte Frps forslag til skattekutt med at Statistisk sentralbyrå har regnet ut at de vil være til det gode for landet.

– Vi vil stimulere til økt innsats og økt arbeidslyst, sa han.

Særnorsk
Sanner la på sin side vekt på Høyres bekymring for at Norge er i ferd med «å pådra oss særnorske utfordringer som kan gjøre våre jobber og vår økonomi mer sårbar» – mens andre land tvinges til omstilling, kostnadskutt og innovasjon.

Han forsvarte forslaget om å fjerne formuesskatten med at dette er noe også LO-lederen har tatt til orde for.

Finansdebatten vil vare til langt utpå kvelden tirsdag. Så langt har 98 stortingsrepresentanter og statsråder tegnet seg på talerlisten. Til slutt vil den rødgrønne regjeringens forslag blir vedtatt med minimale endringer.