Skomaker bli ved din lest

I motsetning til de aller fleste andre land er byggeaktiviteten i Norge meget høy. Men til tross for det har vi i dette året hatt en rekke store konkurser i bygg og anlegg. Om det er tilfeldig eller ikke vet ikke vi, men det har vært urovekkende mange store konkurser i Trøndelag.

Det kan være mange årsaker til en konkurs. Noen havner også uforvarende bort i en slik situasjon i og med at man ikke får oppgjør for det arbeid som er utført eller for varer som er levert. Man trodde at man jobbet for en seriøs aktør, men så er ikke fundamentet så solid som man har hatt inntrykk av.

Vi ser også fortsatt ettervirkningene av finanskrisen. Noen bedrifter tok på seg jobber til alt for lave priser. Det har kostet dem dyrt.

I flere tilfeller har vi sett at entreprenørbedrifter har gått over ende på grunn av at man har ekspandert alt for stort og alt for fort. Mister man oversikten over driften i en slik situasjon kan det gå galt. Ofte oppdager man over natten hvor ille situasjonen er, og da er det kort vei til skifteretten.

Vi vet at det er mange gründere som gremmes. Mange av dem har utviklet sine bedrifter ved å bygge stein på stein. Men så er det noen som mener at dette ikke er nok. Noen eiere har valgt å engasjere bedriftsledere som har jobbet i store bedrifter for å føre virksomheten opp til stjernehimmelen. Men det hjelper lite med vyer om man ikke har bakkekontakt og kontroll over driften.

Av og til er rådet at man skal gjøre som skomakeren – nemlig at man skal bli ved sin lest – eller at man fortsatt skal drive med dem man kan og det man lykkes med. Drømmen om å overta verden kan bli dyr. Vi er selvsagt for at bedriftene skal utvikle seg, men det må skje på en naturlig og sunn måte.

Det at en bedrift går konkurs trenger ikke å være den store katastrofen. Ordningen med konkurs er også nødvendig for at næringslivet skal fungere. Men så har vi en rekke skrevne og uskrevne lover om hvordan man skal forholde seg når man kommer i en konkurssituasjon. Vi snakker om etikk og om moral. Vi er opptatt av at man skal oppføre seg anstendig og profesjonelt.

Problemet er at går en større entreprenør konkurs – ja, da kan mange mindre foretak havne i samme ulykka. Man skal heller ikke glemme at har man planer for å fortsette i næringen, ja, da er man avhengig av gode støttespillere og samarbeidspartnere også i fremtiden.

PS

På bygg.no har vi presentert en meget innsiktsfull og god kronikk av John Petter Alstad. Han var daglig leder i Grunnarbeid AS som i januar i år måtte begjære selskapet konkurs. Hans tanker kan det være greit å ta med seg. Les mer her:

http://www.bygg.no/2012/11/97606.0