Vannskader må tas på alvor

Vi har de siste årene hatt mange vannskader i Norge. Det kan være mange årsaker til det. TV2 har satt søkelyset på forsikringsselskapenes og skadesaneringsselskapenes rolle. Og det er vel og bra. Det som avdekkes i TV-programmene er på mange måter skremmende.

Alle som rammes av en vannskade - om den skyldes brudd i et rør eller en vaskemaskin som lekker eller at huset blir tatt av flommen – vet hvor forferdelig en slik opplevelse kan være. Mange føler en trygghet i at man er forsikret – og at man får reparert skadene. Så lenge det ikke går liv vet man at jordiske ting kan man få erstattet og ordnet.

I ettertid ser vi at skadene ikke blir reparert slik man skulle ønske. Mange som tar på seg slike oppdrag, har ikke fagkunnskap nok. Forsikringsselskapene velger ofte de billigste anbudene – eller at jobbes gjøres av de faste håndverksfirmaene man bruker. Mange slike firmaer er samvittighetsfulle og de kan sitt fag, men så har vi alle dem som ser at her kan man skaffe seg gode og raske penger for lite jobb.

Faren er da overhengende at de som fortsatt skal bo i de vannskadede husene, kan få sykdommer og en tidlig død. Muggsoppen trives i fuktige vegger. Undersøkelser som SINTEF Byggforsk har gjort viser at det er mye elende bak nye vegger som blir satt opp. Dessverre er det en del håndverkere som ikke tar seg tid til å rive tilstrekkelig – og de tar seg heller ikke tid til å tørke ut fuktigheten. De bygger den heller inn – og da har man lagt egget.

Vi synes det er trist at flomofre må gå til advokat for å fremme sitt syn i slike saker.

– Ofte innebærer en saneringsjobb at man må gjøre håndverk som går inn på snekker- , murer- og malerarbeid. Da er det ikke nok å bare være god på sanering. Man må også kunne litt om de andre fagene. Ellers blir ting gjort feil, og det ser vi mange eksempler på, sier seniorforsker Trond Bøhlerengen i SINTEF Byggforsk til TV 2.

Vi vet at bransjen er i dialog med myndighetene for å få på plass en offentlig utdanning innen sanering. Men så langt er det opp til selskapene selv å vurdere hvilken kompetanse som trengs for å sette bygninger i stand etter flom, skriver TV2.

Her må det ryddes opp - her må bransjen selv foreta en sanering av de bedrifter som ikke holder mål.