Norsk Eiendom: Regjeringen bløffer om energieffektivisering

Bransjeforeningen Norsk Eiendom kaller regjeringens energimål for en bløff og mener de gjenspeiler en fullstendig mangel på ambisjoner.

Følger Askjer

Thor Olaf Askjer får følge av Rannveig Landet, direktør for energi og miljø i Byggenæringens Landsforening (BNL), og Venstre-leder Trine Skei Grande, som mener regjeringen ikke kommer med noe mer utover hva som tidligere er vedtatt.

Seniorrådgiver Jon Evang i Olje- og energidepartementet viser til at regjeringens mål på 15 terawatt-timer (TWh) energieffektivisering i bygg innen 2020 ligger over det tidligere Arnstad-utvalgets målsetting. Han mener målet er ambisiøst, men realistisk.

Arnstad-utvalget, ledet av Eli Arnstad som tidligere administrerende direktør i Enova, la fram sin rapport «Energieffektivisering av bygg» i 2010, der utvalget konkluderte med at en reduksjon av energibruken i eksisterende og nye bygg med 10 TWh innen 2020, var mulig: en reduksjon fra dagens forbruk på 80 TWh til 70 TWh i 2020.

– Utvalget satte seg ambisiøse mål. En netto reduksjon i energibruket på 10 TWh fram til 2020 og en gradvis besparelse på 40 TWh innen 2040 er en halvering sammenlignet med dagens årlige energibruk i bygg. Vil regjeringen redusere årlig energiforbruk med 15 kWh, slik at resultat blir 65 TWh nettoforbruk i 2020 er dette meget bra, sier en litt skeptisk Eli Arnstad til NTB.

I Stortingsmelding 21, levert av Miljøverndepartementet i år, går det fram at utslippene fra bygg er redusert med rundt 30 prosent siden 1990. Utfasing av fossilt brennstoff til oppvarming har bidratt positivt, mens utslippene fra fjernvarme har økt. Myndighetene vil skjerpe energikravene i byggteknisk forskrift til passivhusnivå i 2015 og nesten nullenerginivå i 2020.

Konkrete tiltak, beskrevet i stortingsmeldingen, er innføring av komponentkrav for eksisterende bygg, utfasing av oljekjeler i husholdninger fram mot 2020, i tillegg til en utvidelse av forbudet mot installering av fyrkjeler som bruker fossilt brensel i alle eksisterende bygg.

I Stortingsproposisjon 33 S fremmet av Olje- og energidepartementet 23. november i år understrekes det at virkemidlene som innføres i byggforskriftene for nybygg vil ha størst effekt etter 2020. Økte skatter og avgifter, og informasjon og rådgiving i miljø- og klimapolitikken er andre tiltak som beskrives.

Fondet for klima, fornybar energi og energiomlegging er et grunnfond for energieffektiviseringstiltak, der Enova har flere økonomiske støttetiltak som skal medvirke til energieffektivisering i bygninger. Husbanken tilbyr lån med samme formål. Fondet er i dag på 25 milliarder kroner, og vil få tilført ytterligere 25 milliarder fram mot 2016.

Norsk Eiendom har lenge vært en pådriver for at myndighetene må sette konkrete og ambisiøse mål for energieffektivisering i bygg. I Norge står bygningsmassen for 40 prosent av det stasjonære energiforbruket, og det er på dette området muligheten for å redusere landets energibruk er størst. Norsk Eiendom har tidligere sluttet seg til det regjeringsoppnevnte Arnstad-utvalgets anbefaling om at energiforbruket i bygg i Norge bør halveres i løpet av de neste tretti årene, og at det allerede innen 2020 er mulig å redusere 10 TWh av de 80 TWh som norske bygninger årlig forbruker.

I forbindelse med klimaforliket i juni påla Stortinget regjeringen å komme med forslag til målsettinger for energieffektivisering i bygg. Fredag presenterte regjeringen sine mål. Regjeringen viser til tiltak som allerede er iverksatt, og regner som følge av disse med at energiforbruket i bygg vil være redusert med 15 TWh i 2020.

- Denne målsettingen er ikke verdt noen ting, sier adm. direktør Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom. Han viser til at Arnstad-utvalget tok utgangspunkt i at byggteknisk forskrift fra 2010 (TEK 10) måtte strammes inn vesentlig for å nå sin ambisiøse målsetting. Regjeringen legger derimot til grunn for beregningen av energibesparelse i perioden 2010-2020 at alle bygg oppføres etter 1997-forskriften.

- Dette blir som om Marit Bjørgen skulle få med seg poengene fra forrige skisesong når hun skal samle verdenscup-poeng denne vinteren, sier Thor Olaf Askjer.

Olje- og energidepartementet uttalte fredag at ”ambisjonen er at energibruken i bygg per kvadratmeter skal være vesentlig lavere i 2040 enn i dag.”

- Dette er ikke mye til ambisjon. Ikke bare presenterer regjeringen en regnemåte som grenser til det latterlige, mer alvorlig er det at regjeringen med dette sender et signal om at energieffektivisering egentlig ikke er så nøye. Det er neppe det svaret Stortinget ønsket da nasjonalforsamlingen i juni påla regjeringen å etablere konkrete mål, sier Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom.