En fadderordning kan hjelpe skolelei ungdom

- Jeg registrerer hva Arbeidstilsynet svarer på spørsmål knyttet til mitt utspill om skolelei ungdom. Nå er det viktig å få en konstruktiv debatt slik at vi løser dette store samfunnsproblemet, sier Albert Kr. Hæhre til Byggeindustrien.

- Innenfor vår bransje har det bestandig vært slik at en ungdom i opplæring blir tatt vare på av veteranene. For å ivareta Arbeidstilsynets bekymring for sikkerhet så kan dette enkelt kunne løses ved at man formaliserer en fadderording. Dvs at ett selskap som tar inn en ungdom under 18 år i jobb, rekrutterer en fadder som påtar seg ansvaret for å følge opp vedkommende ungdom. En slik fadder bør gjennomgå ett enkelt kurs hvor man blir opplært til å ivareta en slik oppgave, sier han.

- Deretter kan en " autorisert" fadder skriftelig påta seg ansvaret for å følge opp denne ungdommen. I tillegg må man også oppnevne en reservefadder slik at ungdommen blir tatt vare på hvis fadderen er syk, har fri el. En bedrift som formelt gjennomfører en slik ordning kan " belønnes" med en økonomisk kompensasjon når vedkommende ungdom klarer å få fagbrev.

- Gjennom et samarbeid med skolesystemet og en engasjert fadder kan man lære opp og ivareta disse ungdommene på en sikker og for ungdommen en verdig og selvutviklende måte, sier Hæhre.