Forurenset masse under Slottsplassen

Statsbygg og Det kongelig hoff har foretatt en miljøteknisk undersøkelse på Slottsplassen i Oslo. Den viser at det er miljøfarlige stoffer i et gammelt, underliggende asfaltlag.

Undersøkelsen ble foretatt i september i år. Det ble boret og tatt prøver på 12 steder på plassen foran slottet. Under grusen på slottsplassen ligger det et asfaltlag som trolig ble lagt i 1938. Dette gamle, forvitrede asfaltlaget inneholder steinkulltjære og PAH. Det er også gjort funn av forurenset alunskifer ved Rytterstatuen.

Det er laget en rapport på grunnlag av undersøkelsen. Rapporten er utarbeidet av Multiconsult på oppdrag av Statsbygg og Det kongelige hoff.

– Rapporten er tydelig på at så lenge plassen er slik den er, og asfalten og alunskiferet ligger i ro der det har ligget i mange år, så representerer plassen ikke noen helsefare. Det er heller ikke snakk om noen fare for avrenning eller avgasser, sier avdelingsdirektør Kjersti Sandvik i Statsbygg.

– Men når en skal grave her, må dette behandles som spesialavfall. Egne prosedyrer må følges, og massene må sendes til spesialdeponi, sier Sandvik.