Lite imponert av Arbeidstilsynet

Vi er ikke imponert over det svaret Arbeidstilsynet har kommet med vedrørende utspillet fra anleggsentreprenør Albert Kr. Hæhre om hva man kan gjøre for ungdom som er skolelei. Arbeidsmiljøloven og måten loven blir praktisert på gjør at mange ungdommer som vil jobbe, blir stoppet.

Nå sier Arbeidstilsynet i en kommentar til bygg.no at man selvsagt er enig i at skoleleie ungdommer kan være en ressurs for anleggsnæringen, men man må la sikkerhetshensynene veie tyngst.

Selvsagt skal man i vareta sikkerheten, men den holdningen vi ser på en rekke områder i samfunnet er at en del ”overbeskyttende tanter” ikke ser skogen for bare trær. Alternativet for mange av ungdommene som faller utenom, er at det kan gå dem virkelig ille.

I Byggeindustrien har vi i de siste dagene fått en rekke henvendelser med gode eksempler på at en jobb i bygg og anlegg har reddet ungdommer som ellers vil ha havnet på skråplanet og i rus. Problemet er at Arbeidsmiljøloven praktiseres ulikt. Hadde man gjort noen få tilpasninger i loven kunne veldig mange ungdommer fått en ny fremtid. I dette ligger at skal ungdommer komme inn i anleggsbransjen, så må disse ungdommene følge de turnuser som gjelder. Da vil man også ha faste ”faddere” rundt seg – og man blir passet på.

Veldig mange av lederne i bygg- og anleggsbedrifter har startet på ”gulvet”. De har lært seg et fag – og de har lært seg å arbeide. Mange unge personer som var oppgitt av omgivelsene rundt seg, har gjennom jobben i bygg og anlegg fått livet sitt på plass – og mange har senere avansert. Ja, det sitter faktisk mange toppledere i bedrifter i dag som i utgangspunktet var sett på som håpløse tilfeller.

Det var mye lettere før å komme seg inn i bransjen. Selvsagt skal det ikke være fritt frem, men det må være mulig å bruke vett og forstand. Skrivebords-byråkratene bestemmer mye, men det gjelder at også de ser alle sider av en sak.

Vi regner med at dette er en sak som arbeidslivets organisasjoner følger opp. Kjenner vi partene både på arbeidsgiver- og arbeidstaker siden rett, er vi overbevist om at man sammen med myndighetene viser fleksibilitet slik at mange av ungdommene som nå sliter kan se mulighetene