Det må bli ROT-fradrag

Vi er glade for at byggenæringen nå samler seg om kravet for at det blir innført en ordning med ROT-fradrag også i Norge. Dette at folk kan trekke fra utgifter til nødvendig vedlikehold på selvangivelsen, har blitt en stor suksess i Sverige. Det bør det også bli i Norge. En slik ordning vil stanse mye av det svartarbeidet som foregår.

I 2008 innførte svenske myndigheter et fradrag i skatt for den som engasjerer noen til å utføre rehabilitering, oppussing eller tilbygg (ROT) på boligen sin. Hovedbegrunnelsen var å trygge og skape arbeidsplasser i byggenæringen. For å få rett til fradraget, må svenskene bruke lovlig registrert arbeidskraft.

Dette har gjort at svart arbeid er blitt en sjeldenhet i Sverige. I Norge jobbes det svart over en lav sko. Det er ikke tvil om at det i kjølvannet av svartarbeidet også skjuler seg en betydelig kriminell virksomhet.

Det har vært arbeidet med denne saken fra byggenæringens organisasjoner i mange år. Men nå har man samlet seg i en kraftfull offensiv, og vi håper at dette vil føre til konkrete resultater.

Opp gjennom årene har vi snakket med en lang rekke stortingspolitikere som synes dette er en god ordning, men å få byråkratene i Finansdepartementet til å forstå dette, har vist seg nærmest umulig.

Vi mener at man vil se mange positive ringvirkninger av dette. I dag er det slik at mange seriøse håndverksbedrifter ikke har mulighet til å nå frem i konkurransen mot de useriøse bedriftene som jobber svart. Forbrukerne opplever at det utføres mye elendig arbeid. Man får heller ikke garantier for den jobben som gjøres. Alt dette vil komme inn i ordnede former dersom vi får en ordning med ROT-fradrag.

Denne saken må det finnes en løsning på.