Samler seg for å få innført ROT-fradrag

Flere organisasjoner i byggenæringen går sammen og etablerer aksjonsgruppe for ROT-fradrag.

Byggenæringens landsforening, Norske rørleggeres landsforening, Oslo håndverk og industriforening, Bygningsgruppen i Bergen, Håndverkerforeningen i Trondheim og Maler- og byggtapetsermesternes forbund etablerte torsdag aksjonsgruppen som har fått en klar og tydelig oppgave:

Jobb politisk for å få innført ROT-fradrag etter svensk modell.

Hensikten er å knekke useriøse aktører i byggemarkedet og samtidig få bukt med svart arbeid.

– Vi skal jobbe steinhardt inn mot politikerne for å vise dem hvordan hverdagen er i næringen og ikke minst hva som er de gode sidene ved å innføre et ROT-fradrag her i Norge, sier direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Byggenæringens landsforening, Audun Lågøyr.

Positive erfaringer i Sverige
I 2008 innførte svenske myndigheter et fradrag i skatt for den som engasjerer noen til å utføre rehabilitering, oppussing eller tilbygg (ROT) på boligen sin. Hovedbegrunnelsen var å trygge og skape arbeidsplasser i byggenæringen. For å få rett til fradraget, må svenskene bruke lovlig registrert arbeidskraft.

– Resultatet er at svart arbeid er så å si forsvunnet fra det svenske markedet. Når situasjonen er så alvorlig som den er her i Norge, så må vi utfordre politikerne til å ta i lignende virkemidler i bruk, sier Lågøyr.

Han kaller samarbeidet mellom de ulike organisasjonene historisk.

– Vi står sterkere i arbeidet mot politikerne gjennom å samle oss. Nå kommer vi samtidig til å utfordre alle bransjene i BNL og alle håndverker- og industriforeningene til å gi oss navn på lokale ressurspersoner slik at vi får opprettet et nettverk over hele landet av gode og aktive talspersoner for næringen, sier Lågøyr.

Styrker sjansene
Administrerende direktør Geir Atle Mjeldheim i Maler- og byggtapetsermesternes landsforbund tror sjansene for å få innført et norsk ROT-fradrag er styrket med den nye aksjonsgruppen.

– Jeg tror det er veldig bra at vi nå får et opplegg som er lokalt basert i de tre største norske byene, samtidig som vi oppretter et landsdekkende nettverk. Når vi skal drive politisk påvirkning i en så stor sak, er det helt nødvendig at vi baserer oss på sterkt lokalt arbeid, sier Mjeldheim som sier problemet med svart arbeid er stort og det er voksende.

– I vår bransje ser vi flere steder at det hvite markedet til dels er tørket inn. Nordmenn bruker svart arbeidskraft over en lav sko, og vi ser at dette fører til et press på måten bedrifter drives på i vår bransje, sier Mjeldheim.

Flere positive ringvirkninger
Kommunikasjonssjef Kristin Brandt i Oslo håndverk og industriforening mener ROT-fradrag vil få flere positive ringvirkninger enn reduksjon i svart arbeid.

– Det handler også om kvalitet på arbeidet, bedre sikkerhet og det handler om å styrke bedriftene slik at de kan ta imot flere lærlinger. Hvis det ikke skjer noe nå, så er det snart kroken på døren for opplæring hos flere av våre bedrifter, sier Brandt.

Etter "stiftelsesmøtet" i NHO-huset torsdag, er optimismen stor.

– Selvfølgelig skal vi lykkes med dette arbeidet, sier direktør Arve Haugan i Håndverkerforeningen i Trondheim.

Parallelt som aksjonsgruppen arbeider med ROT-fradrag i politiske korridorer, vil BNL jobbe med å få på plass andre virkemidler som kompetansekrav til bedriftene og mer målrettede kontroller fra Arbeidstilsynet og skattemyndighetene.