Nytt T-banenett vil koste 20 milliarder

En ny T-banelinje fra Økern til Furuset og videre til Ahus i Lørenskog kommune blir for dyr for Oslo. Nå vil kommunen ha Staten med på spleiselaget.

20 milliarder kroner regner Ruter med det vil koste å bygge den nye linjen.

- Staten må ta et større ansvar. Tunge investeringer som T-bane til Fornebu og Ahus er noe vi ikke klarer med kommunale budsjetter, og staten bør engasjere seg sterkere. Det er også god miljøpolitikk, men vi klarer ikke ta det alene, sier finansbyråd Vinje i Oslo kommune til Aftenpostens nettsider Osloby.no.

Hovedstadsregionen vokser i rekordttempo, og fremskrivninger fra Statistisk sentralbyrå viser at Oslo og Akershus vil vokse med 400.000 innbyggere innen 2040. I dag er snittfarten på enkelte avganger ifølge Aftenposten nede i fire km/t i rushtiden. Hvis ikke kollektivnettet bygges ut, vil det bli enda tettere køer på veiene inn og ut av Oslo.

- Det er riksveiene, statens veier, det kommer til å gå mest utover, sier Vinje.

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen håper Akershus også blir med på kollektivplanene.

- Oslofolk er flinke til å bruke kollektivtrafikken. Våre pendlere er dessverre ikke det i like stor grad. Men derfor samarbeider vi med Akershus for å se hele området under ett. Oslo og Akershus er ett bolig- og arbeidsmarked, sier Fredriksen til avisen.