Strengere for bygg og anlegg for å beskytte ungdom

Arbeidstilsynet er enig med Albert Kr. Hæhre i at skoleleie ungdommer som får sosialstønad hos NAV, kunne vært en verdifull ressurs i anleggsnæringen. Men sikkerhetshensynet veier tyngst.

 

– Hvis du kikker på ulykkes- og skadestatistikker for Norge, er tallenes kalde tale tydelige. Bygg og anlegg er mye mer ulykkesutsatt enn for eksempel hotell- og restaurantnæringen. Mange ulykker i bygg og anlegg er dessuten veldig alvorlige med store konsekvenser for den skadelidte, sier seniorrådgiver Rosmari Johnsen i Arbeidstilsynet.

Anleggsentreprenøren Albert Kr. Hæhre gikk tidligere denne uken ut i Byggeindustrien med bekymringer for hvordan Arbeidsmiljøloven setter begrensinger for skoletrett ungdom som ønsker seg til anleggsbransjen for å jobbe.

– Jeg har i snart 40 år ansatt skoletrett ungdom. Mange av disse ungdommene som avsluttet skolegangen etter endt ungdomskole, arbeider fortsatt hos oss. Vi har fått solide, lojale medarbeidere som vi ikke kunne klart oss uten, sa Albert Kr. Hæhre til Byggeindustrien.

Han mener en teoritung yrkesfagutdannelse blir for kjedelig for mange, og at de heller ønsker seg til arbeidslivet. Men i dag setter loven begrensinger som gjør det vanskeligere for de skoleleie ungdommene å få seg jobb i et skiftbasert yrke som for eksempel anleggsfaget.

– Det er riktig at regelverket kan sette begrensninger for ungdomsarbeid, men det er for å beskytte mot ulykker og uheldige belastninger. Reglene skal gi unge under 18 år en ekstra beskyttelse mot arbeid som kan være skadelig, sier Rosmari Hansen og peker på at ulykkesstatistikken i Europa viser at unge arbeidstakere har en høyere ulykkesrate enn eldre.

– Manglende opplæring, lite erfaring og lav risikobevissthet er noen av årsakene, ifølge Rosmari Johnsen.

– Kunne ikke skoleleie ungdommer som i dag hopper av og får sosialstønad hos NAV, vært en verdifull ressurs for blant andre anleggsnæringen?

– Absolutt, men det skal ikke gå på bekostning av deres sikkerhet. Vi er opptatt av at virksomhetene følger de krav som stilles når man har ungdom i arbeid, sier Johnsen.

– Men hvorfor får ungdom innen for eksempel restaurantbransjen dispensasjon til å arbeide kvelder og natt, mens innenfor bygg og anlegg er svaret nei?

– I noen tilfeller er det tillatt at ungdom mellom 15 og 18 år som ikke er skolepliktig arbeider om natten, dersom arbeidet ikke er til skade for deres sikkerhet, helse eller utvikling. Blant annet gjelder dette arbeid på lærekontrakt i virksomheter innen hotell- og restaurantnæringen. Risikoen i bygg og anlegg, er som sagt høyere enn i denne og flere andre næringer.

– Men arbeidsgiver må tilrettelegge skiftordningene innenfor regelverkets rammer, og for de som ansetter unge arbeidstakere stilles det ekstra krav til tilrettelegging, sier Johnsen.

– Er det som Hæhre sier, greit for Arbeidstilsynet at en ung fotballspiller får ta seg ut så hardt han bare ønsker i 10 timer, men at det ikke er greit at den samme gutten arbeider like lenge i anleggsnæringen? Hva er forskjellen?

– Det er ikke noen unntak fra regelverket for ansatte idrettsutøvere. For ansatte idrettsutøvere vil arbeidsmiljøloven med forskrifter gjelde på lik linje som for andre yrker. For ungdom mellom 15 og 18 som ikke er skolepliktig skal arbeidstiden ikke overstige 8 timer i døgnet, sier Johnsen.

Men det er tillatt at ungdom mellom 15 og 18 år som ikke er skolepliktig utfører sportslig arbeid frem til klokken 2300.

– Men da er det en forutsetning at det ikke er på bekostning av deres sikkerhet, helse eller utvikling. Jo større risikoen for ulykker og skader er, jo strengere vil begrensningene for ungdomsarbeid være.