Kongefamilien inviterer lærlingeskole til slottet

HM Kong Harald besøkte i høst NESOs Lærlingskole i Svolvær. Slottet har nå fulgt opp dette besøket med å invitere en klasse ved Lærlingeskolen som gjester til årets julekonsert i Slottets store festsal 19. desember,

Julekonserten vises på NRK lørdag 22. desember.

Kongen og Dronningen er vertskap og hele kongefamilien vil være tilstede.

Klassen er en del av nærmere 80 elever fra hele Nord Norge som for tiden gjennomfører sin byggfaglige håndverkerutdannelse gjennom NESO Lærlingeskole.

NESOs Lærlingeskole er et opplæringssamarbeid mellom NESO og Nordland fylkeskommune som ble etablert høsten 2009. På lik linje med andre næringer - sliter også byggebransjen med lav rekruttering og stort behov. Etablering av Lærlingeskolen er ett av flere tiltak NESO har iverksatt for snu trenden og øke tilgangen på kvalifisert faglært arbeidskraft til bransjen.

Kompetanseleder i NESO – Jack Johnsen opplyser at deltakelsen på Slottets julekonsert er ressurskrevende men både NESO, Nordland fylkeskommune og bedriftene ved Lærlingeskolen prioriterer å gi lærlingene denne opplevelsen og finansierer derfor deltakelsen som et «spleiselag».

Aust-Lofoten videregående skole er faglig ansvarlig for undervisningen ved Lærlingeskolen og tilbudet er spesielt rettet mot elever som ønsker mer praksis under utdannelsen. Lærlingeskolen utdanner handverkere innenfor fagene tømrer, betong, murer og taktekking. Skolen er samlingsbasert med tre årlige teorisamlinger i Svolvær på totalt sju uker i året. Normalt avslutter elevene opplæringen etter fire år med å avlegge fagbrev.

Lærlingeskolen har i 2012 uteksaminert 28 elever, der 24 har fått karakteren 6, og klassen har et samlet snitt på 5.7. Skolen har også minimalt med frafall. Vi har et mål om at frafallet skal være under ti prosent. Til sammenligning har den offentlige skolen i Nord-Norge et frafall på om lag 45 prosent i byggefagene. De gode resultatene er blitt lagt merke til over hele landet og Lærlingeskolen har blant annet fått positiv omtale i regjeringens stortingsmeldingen om bygningspolitikk som kom ut tidligere i år.