En utrolig rekord

Det er en fantastisk tunnelstatistikk styreleder i NFF, Jan Kristiansen, la frem da han åpnet Fjellsprengningskonferansen torsdag morgen. Aldri tidligere er det i Norge tatt ut så mye som seks millioner kubikkmeter fast fjell i tunneler og bergrom.

Statistikken illustrerer på en utmerket måte at det nå er full fart i norsk anleggsbransje. Og det hyggelige er at dette er en næring som ser få skyer i horisonten.

Tar man med alt som sprenges i Norge også over jord blir tallene enorme. Når det gjelder pukk og grus snakker vi 60 millioner tonn ferdig vare - dvs. rundt 25 millioner kubikk fast fjell. I tillegg kommer utsprengning fra gruvedrift som Titania (bare 3 millioner kubikk alene) og alle andre gruver. Da snakker vi om svært store tall. Anslagsvis tas det ut hele 50 millioner kubikkmeter fast fjell.

Dette er den 50. Fjellsprengningskonferansen – og det utrolig er at det er folk i salen som har vært på denne konferansen hele 49 ganger. En av dem er professor eremitus Einar Broch som er en av våre fremste eksperter innen bergteknologi. Han brukes nå som ekspert rundt om i verden hvor tunneler av ulike årsaker har rast sammen.

Kristiansen viste til den første konferansen som ble holdt. Da var det en rekke temaer som ble belyst av ulike foredrag. Mange av disse temaene er like aktuell i dag.

Det gledelige er at vi nå ser mange unge mennesker på konferansen. Vi fryktet lenge for rekrutteringen, men heldigvis er det mange som nå ser en fremtid i nettopp anleggsnæringen. Vi trenger veldig mange nye mennesker inn i bygg og anlegg i årene som kommer. Vi kan love alle mange spennende jobber.

Vi er tungt til stede på konferansen – og vi legger ut saker fortløpende på bygg.no. Siste utgave av Byggeindustrien er ellers sprengfull av godt fjellsprengstoff.

Aldri før har det vært så mye folk samlet på er Fjellsprengningskonferanse (totalt nær 1 000 personer torsdag og fredag). Det lover godt for fremtiden. Den norske foreningen er i forhold til folketallet i særklasse den største og mest aktive foreningen i sitt slag i verden. Konferansen rager høyt også sett med internasjonale øyne. Dette er også en av Norges aller største konferanser.