Regjeringen vil kikke advokatenes klienter i kortene

En ny lov skal gi skattemyndighetene innsyn i såkalte klientkontoer hos advokater. Målet er å hindre skatteunndragelse, men middelet er drøy kost for advokatene.

I 2010 fastslo Høyesterett at klientkontoer er omfattet av advokaters taushetsplikt og dermed ikke tilgjengelige for politiet. Det vil regjeringen endre på, blant annet for å hindre at midler unndras beskatning og at advokater opptrer som skatteparadiser for sine klienter, melder NRK.

Advokatforeningen mener det er et viktig rettsprinsipp som ryker dersom informasjonen om klientkontoer ikke lenger skal være konfidensiell. Det er ikke nok for finansminister Sigbjørn Johnsen.

– Det som er viktig er at vi har samme regler for advokatkontorer som for banker og finansinstitusjoner, sier Johnsen og legger til at det gjelder «dersom det er mistanke om at det foregår ting som gjør at en skjuler ting for beskatning».

Han tror det også blant advokater vil være delte meninger om nødvendigheten av endringen, men levner liten tvil om regjeringens posisjon.

– Vi mener dette er et viktig tiltak for å bekjempe blant annet skatteunndragelse og at man for eksempel fører formuer til skatteparadiser, sier finansministeren. (©NTB)