Sprenger alle rekorder

Aldri før har entreprenørene tatt ut et så stort volum av norske tunneler og bergrom.

Det er meget hyggelige volumtall Norsk forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) kan presentere i forbindelse med årets utgave av Fjellsprengningsdagen. For første gang i historien har entreprenørene tatt ut over seks millioner faste kubikkmeter fjellmasser fra norske tunneler og bergrom. Til sammenligning ble det tatt ut knappe 4,6 millioner kubikkmeter i fjor, og det ble regnet som et år med høy aktivitet.

Thor Skjeggedal, faglig sekretær i NFF, har ikke tunnelstatistikk fra lengre tilbake enn 1971, men han føler seg allikevel trygg på at 2012 er et all time high år.

- Jeg er litt overrasket over det høye nivået. Jeg hadde nok forventet at vi skulle passere fem millioner, men at volumtallet skulle gå over seks millioner kubikkmeter hadde jeg ikke trodd, sier Skjeggedal.

Det er selvsagt vei- og jernbanetunnelene som står for brorparten av volumet. Veitunnelene står alene for et rekordhøyt volum på knappe 3,9 millioner kubikkmeter, men det er også tatt ut over en million kubikkmeter fra jernbanetunneler.

- Det er jernbanen som har den største prosentvise økningen. Det er kun i 1996 det har blitt tatt ut mer fra jernbanetunneler og den gangen var det nok Romeriksporten som gjorde seg gjeldene, sier Skjeggedal.

NFFs tunnelstatistikk viser at det til sammen blir drevet 93,5 kilometer tunnel og bergrom i 2012. Til sammenligning ble det drevet 73,5 og 72,2 kilometer i henholdsvis 2010 og 2011.

Hva tenker du om underjordsaktiviteten i 2013?
- Med tanke på alt som skjer innen vei- og jernbane, så vil jeg tro at uttaket blir veldig stort også til neste år. Det blir nok ikke økning, men jeg vil tippe vi kan komme opp mot seks millioner kubikk også i 2013, sier Skjeggedal.