Hæhre tviler på like konkurransevilkår

- Kan vi ha tillitt til at utenlandske entreprenører følger samme regelverket som norske entreprenører? Jeg tviler sterkt, sier Albert Hæhre.

Styreformann og eier av Albert Kr. Hæhre AS mener han har mange i bransjen med seg når han setter spørsmålstegn ved myndighetenes kontrollrutiner av utenlandske selskaper som opererer i det norske anleggsmarkedet. Han har liten tro på at kontrollen norske entreprenører opplever fra ulike tilsyn, blir gjennomført i like stor grad mot utenlandske selskaper.

Ifølge Hæhre går det nå rykter blant entreprenørene og internt i Statens vegvesen på at det finnes utenlandske anleggsarbeidere som jobber 14 dager i Norge og hever minstelønn på 169 kroner i timen før de reiser hjem til eget land og jobber tilsvarende periode gratis. I tillegg til å kun få ”halv lønn”, ryktes det at arbeiderne selv må betale både reise og opphold i Norge.

- Om dette er riktig og eventuelt hvem det gjelder vet ikke jeg, men mitt poeng er at bransjen er i tvil om det konkurreres på like vilkår og den tvilen forsterkes når utenlandske selskaper tar prosjekter med et prisnivå som i mange tilfeller ligger godt under det en norsk entreprenør kan klare. Myndighetene kan dempe denne type rykteflom ved å gjennomføre skikkelig kontroller av de utenlandske selskapene og eventuelt straffe de som ikke følger spillereglene, sier Hæhre.

Må møte konkurransen

Albert Hæhre understreker at norske entreprenører ikke kan sitte å se på at de blir utkonkurrert i eget marked. Det store spørsmålet er hvordan de skal møte den utenlandske konkurransen. Hæhre påpeker at lønnskostnadene uansett vil være konkurransehemmende for norske entreprenører og han ser ikke bort i fra at de må gå nye veier for å bedre egne konkurranseforutsetninger.

- Hvis norske og utenlandske entreprenører forholder seg til det samme regelverket vil det bli enklere å konkurrere, men etter hvert må vi selvsagt også vurdere om vi har råd til å bruke norske arbeidstakere til å utføre anleggsarbeidet. Det hjelper svært lite for oss å si at vi skal fortsette med norsk arbeidskraft hvis vi ender som nummer fem i hver anbudskonkurranse. Kanskje må vi etter hvert vurdere om vi skal leie inn utenlandske underentreprenører, eventuelt kan vi etablere et utenlandsk selskap som vi kan rekruttere billig arbeidskraft fra. Det som er helt sikkert er at slike tiltak vil ramme den norske anleggsarbeideren, sier Hæhre.

Den norske anleggsarbeideren blir rammet

Hvis norske entreprenører blir tvunget til å hente utenlandsk arbeidskraft frykter Hæhre at rekrutteringen til anleggsfaget vil svekkes betydelig og han tror etter hvert at entreprenørene ikke kan ta seg råd til å ta inn norske lærlinger

- Min store bekymring er at en anleggsboom i Norge vil bidra til å uttradere deler av det norske anleggsmiljøet. Markedet utvikler seg nå i en retning som skaper en høyst usikker fremtid for den norske fagarbeideren, sier han.

Hvorfor?

Albert Hæhre har problemer med å se hvorfor fokuset på å få inn utenlandske selskaper er så stor når konkurransen i markedet er knallhard og mange norske anleggsentreprenører har ledig kapasitet.

- Jeg føler det er en ubalanse mellom politikernes virkelighetsoppfatning og entreprenørens hverdag, avslutter han.