Praksis må inn i kranføreropplæringen

Når det gjelder oppslaget om teoretiske fag og skoletrett ungdom, er jeg veldig enig i det som ser skrevet på bygg.no, sier Tone Vågbø som er mangeårig kranfører i byggenæringen i Norge.

For å bli tårnkranfører og med det enorme ansvaret det medfører, så trenger man i dag ikke, i følge loven ( hva den enn er) ikke kjøretimer i det hele tatt - det finnes overhode ikke praktisk opplæring.

Det finnes kurser alt fra intensivkurs på en helg - 3 uker - 1 måned. Helgekursene er ikke lovlige, men jeg vet fra opplysning fra Rogaland kranskole at dette praktiseres flere plasser i landet, men dog ikke av dem. Rogaland kranskole søkte etter lærere, og jeg spurte om man måtte ha eks antall års kjøreerfaring på alle krantyper ... mobil - tårnkran - offshore osv for å bli lærer. Svaret var nei. Man får teoretisk opplæring på alle krantypene!

Jeg sa da .. for meg høres dette så uansvarlig ut, skal jeg lære opp andre på krantyper jeg selv aldri har kjørt? Ja, var svaret jeg fikk.

Må svare som sant er. Det er ikke noe rart at det finnes så mange dårlige kjørere på markede! Dette betyr jo det samme som at en kjørelærer på bil, ikke behøver å kunne kjøre bil selv det. Ja, var svaret jeg fikk ... det er politikerne selv som har satt inn loven.

Nå har politikerne kommet med en ny lov igjen, men det gjelder kun offshore enn så lenge. Der må en tårnkranfører ha lappen på alle krantyper for kun å skulle kjøre en type. Det blir et meget kostbart sertifikat ... tenk deg 0 praktisk opplæring?

Folk velger jo de kursene som er billigst. Da jeg tok lappen som kranfører i 1975 var opplæringa på tårnkran slik: Du måtte ha med deg en erfaren kjører med deg i kran i to måned som tok ansvar for opplæringen .. etter det og uten spesielle uhell fikk du kjøre alene i en måned og så var det på krankurs med litt teori, men der fikk man også praksis.

Det var den gangen da det fantes veldig få dårlige kjørere. Man måtte gjennom et nåløye den gangen ! Fra lærere fikk jeg vite at de luket ut de som ikke egnet seg allerede på kurset. Dette blir ikke gjort i dag! Nei, i dag er det pengene som rår makta overalt i samfunnet .. dessverre.

PS

Jeg takket nei til jobben som kraninstruktør ved Rogaland kranskole. Måtte bare få luftet denne galskapen...