Hæhre: Hvordan redde skoletrett ungdom?

- Jeg har i snart 40 år ansatt skoletrett ungdom. Mange av disse ungdommene som avsluttet skolegangen etter endt ungdomskole, arbeider fortsatt hos oss, sier anleggsentreprenøren Albert Kr. Hæhre til Byggeindustrien.

- Vi har fått solide,lojale medarbeidere som vi ikke kunne klart oss uten.

- I min hjemkommune Modum har rådmannen ett hovedfokus for budsjett 2013,nemlig å få ned antall ungdom ( 16 til 20 år) som mottar sosialhjelp - les NAV. Økningen innenfor denne gruppen oppleves som dramatisk.

- Dette er i ferd med å bli ett problem ikke bare for Modum kommune, men for hele landet. Hvorfor er det blitt slik? Hvorfor slutter så mange på skolen etter endt ungdomskole? Hvorfor havner mange av de på NAV? Er dette ett nytt fenomen?, spør Hæhre.

Yrkesskole basert på teori

- Min oppfatning er at mange i dag, som tidligere ville valgt en yrkesutdannelse etter ungdomskolen.Problemet er bare at en yrkesutdannelse i dag baserer seg i hovedsak på teori. Dette blir for kjedelig for mange. Derfor ønsker mange i stedet å starte i arbeidslivet, hevder han.

Loven umuliggjør et tilbud

- Vårt fag, anleggsfaget, har bestandig tiltrukket seg slik ungdom. Mange har arbeidet i kombinasjon med en lengre teoretisk utdannelse (en dag pr uke) som har resultert i fagbrev. Ordningen er pr i dag i praksis blitt umuligjort pga Arbeidsmiljølovens bestemmelser. En ungdom under 18 år kan kun arbeide ordinære skift dvs 0700 til 1530 / 5 dagers uke. Alle våre anlegg går på skift. Dvs at man gjennom skiftordninger innarbeider friuker. Dette får ikke ungdom lov til, sier Hæhre.

Hva svarer Arbeidstilsynet?

- Innenfor restaurantbransjen får ungdom dispensasjon for å arbeide kveld osv. Innenfor anlegg er svaret fra Arbeidstilsynet nei. Dette umuligjør i praksis vår mulighet til å ta inn ungdom. En ung gutt stilte meg følgende spørsmål. - Jeg får ikke lov å arbeide hos dere pga at jeg ikke kan arbeide 10 timers dag. På Rosenborgs elitelag spiller en 16 åring. Innenfor idretten finnes mange toppidrettsutøvere som er under 18 år. Hvorfor er det lov å ta seg ut så man kjenner blodsmak i munnen innenfor idrett, men ulovlig å arbeide på en trygg og rolig måte 10 timer om dagen? Han etterlyser ett svar fra Arbeidstilsynet.

Hæhre lurer ellers på hvor mange som begynner i næringslivet, etter at de har jobbet to år innen NAV-systemet.