Boligprodusentene: Ros og gebyrbortfall

Boligprodusentene som har vært kritisk til å få innført uavhengig kontroll, roser nå myndighetene for en forenkling som bransjeorganisasjonen regner med vil føre til gebyrbortfall.

Boligprodusentenes Forening henviser i et brev til Kommunal- og regionaldepartementet til den reviderte bestemmelsen i § 9-1 i byggesaksforskriften. Her fremgår det at det skal skje en tildeling av ansvarsrett uten godkjenning for de tilfeller hvor foretak har sentral godkjenning.

Når ordet ”tildeling” benyttes, tolker bransjeorganisasjonen det slik at dette skal skje uten saksbehandling. I dagens system har kommunene ved behandling av ansvarsrett, hvor bedriften har sentral godkjenning, saksbehandlet ansvarsretten. Dette mener altså Boligprodusentene nå faller bort.

– Denne forenklingen vil redusere arbeidet i kommunene og samtidig redusere kostnadsnivået for byggenæringens aktører som har sentral godkjenning. Dette er en utvikling i riktig retning som vi er tilfreds med, skriver en oppstemt adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene i brevet til departementet.

Boligprodusentene skynder seg imidlertid med å be departementet om en bekreftelse på at konsekvensene av denne forenklingen blir gjort kjent for kommunene slik at det resulterer i revidert gebyrreglement fra kommende nyttår.

– Når saksbehandling faller bort i de tilfeller hvor tildeling av ansvarsrett bygger på at foretak har sentral godkjenning, må dette også få konsekvenser ved at saksbehandlingsgebyr for ansvarsrett bortfaller. Gebyr for saksehandling ”skal ikke overstige nødvendige kostnader på sektoren” i henhold til plan- og bygningsloven § 33-1, skriver Per Jæger i brevet til departementet.