LNS med stort TBM-prosjekt

LNS er tildelt kontrakten på Øvre og Nedre Røssåga i Hemnes kommune. Byggherre er Statkraft. For første gang på 20 år skal det brukes TBM (fullprofilboring) i Norge.

Prosjektet består Øvre Røssåga ca. 5 km og Nedre Røssåga ca. 14 km tunnel. Av dette skal ca. 12 km fullprofilbores. Det skal også sprenges en kraftstasjon i fjell. Her vil det bli brukt både konvensjonell drift samt at LNS innfører ny teknologi både til seg selv og Norge.

Kontraktens størrelse er på i overkant av 700 millioner norske kroner. De fullprofilborede tunnelene skal bores med en diameter på 6,7 meter. Det er også en opsjon på å øke tverrsnittet på tunnelene til 7, 23 meter. Byggherre er Statkraft. Anleggsstarten vil være i løpet av vinteren og prosjektet er ferdig i 2015/16. Dette er en utvidelse av eksisterende anlegg som ble utbygd på 50- og 60-tallet.

- Utbyggingen av Øvre og Nedre Røssåga er et stort og meget spennende prosjekt. At vi tar i bruk fullprofilboring igjen i Norge vil gjøre oss attraktive for andre byggherrer og samarbeidspartnere, både i Norge og internasjonalt, sier adm. dir. Frode Nilsen.

- Det har vært en meget lang prosess før vi nå endelig har landet kontrakten. Men det har vært en svært interessant prosess hvor vi har møtt en profesjonell byggherre som har sett mulighetene i de løsningene som LNS har foreslått. Vi gleder oss svært over prosjektet, sier adm. dir. i LNS, Frode Nilsen.

I inneværende år har LNS vunnet kontrakter for nærmere 1 milliard hos Statkraft.