Vil ha byggenæringen med på OL-laget

OL-toget er i ferd med å forlate perrongen, og aktørene i byggenæringen som ønsker å bli med må nå hoppe på.

Oslo kommune jobber med søknad om statsgaranti for å søke om OL og Paralympics i Oslo i 2022. Kommunen ønsker nå en prosess med store eiendomsutviklere og utbyggere for å finne en helhetsløsning for de bygg som er nødvendige for å gjennomføre OL (deltagerlandsby, medielandsby(er), International Broadcast Center og Main Press Center).

Oslo 2022 skal sende søknad om statsgaranti før sommeren 2013, og har derfor som målsetning å etablere intensjonsavtaler med aktuelle eiendomsutviklere og investorer allerede i løpet av februar 2013.

Det er ikke småinvesteringer Oslo2022 nå ønsker at bygge- og eiendomsnæringen skal være med å utvikle. Det skal utvikles og bygges en deltakerlandsby, medielandsbyer, International Broadcast Center, Main Press Center og ishaller (ishockey, kunstløp, curling og lengdeløp). Dette vil innebære investeringer på enorme summer.

Deltakerlandsbyen skal ha minimum 4.500 senger i Oslo, og 1.500 senger i fjellandsbyen på stedet som velges til bl.a. alpine øvelser. Hvor dette blir er ennå ikke bestemt, men Lillehammer er et sted som nevnes av mange.

Deltakerlandsbyen i Oslo vil ha et areal 144.000 kvm , og et anslått tomteareal på 160-190 daa. Deltakerlandsbyen i fjellandsbyen blir på 48.000 kvm, med et tomtebehov på 52-63 daa.

ICO krever at vertsbyen totalt skal ha flere medielandsbyer. Total skal det være ha 23.300 rom (i kategorien 2-5 stjerner) under OL. Inkludert i dette tallet er 10.500 rom til media. Man forventer oppimot 1.300 pressefolk til vinter-OL. Det skal være sentral beliggenhet, med bynære omgivelser. Totalt vil medielandsbyen bli på ca 117.000 kvm, meden  tomt på opptil 71 daa.

Mediesenteret skal gangavstand fra medieinnkvartering samt offentlig transport. Den skal ligge nærme de viktigste arenaene. IOC anbefaler å benytte eksisterende elle planlagt kongress- eller messesenter, eller annen stor bygning som en fabrikk eller lagerbygning som kan tilpasses OL-kravene. Dette anlegget må være klart ni måneder før OL.

Main Press Center skal være minimum 25.000 kvm. International Broadcast Center skal være minimum 40.000 kvm (pluss 5.000 kvm nær bygninger til andre tekniske installasjoner). Med to etasjer vil IBC-bygget trenge en tomt på 105 daa - med tre etasjer trenger man 81 daa.

MPC vil være tilsvarende et kontorbygg. IBC er i utgangspunktet et råbygg, hvor kringkastingsaktørene kan leie seg inn med store mengder teknisk utstyr.

Disse opplysningene ble lagt frem på et møte i NHO-bygget mandag, etter initiativ fra NHO Oslo og Akershus, EBA Oslo avdeling og Norsk Eiendom i samarbeid Oslo kommune.

I etterkant av møtet vil Oslo kommune gå i dialog med interesserte og relevante aktører. Oslo 2022 vil også be om innspill til alternative lokaliseringsmuligheter.

Videre er målet å inngå inntensjonsavtale med én eller flere aktører innen utgangen av februar 2013.

Et knippe av de mest sentrale eiendoms- og entreprenørbedriftene var mandag til stede på møtet.

Det er en stor jobb som skal gjøres på kort tid og ikke alle er like overbevist om at næringen kommer til å kaste seg på OL-toget.

– Det trengs begeistring for å få aktørene til å være med å bidra her. Vi er vel egentlig litt fete og mette her i Oslo nå, ikke som på Lillehammer før 1994 da man trengte vekst, uttalte adm. direktør Thor Olaf Askjer i Norsk Eiendom.