Veidekke Indre Østland administrasjonsbygg

Veidekke Indre Østland administrasjonsbygg

Sted: Rudshøgda

Prosjekttype: Kontorbygg

Areal: 1.200 kvm

Byggherre og totalentreprenør:
Veidekke

Kontraktssum eks mva:
30 millioner kroner

Arkitekt: Kraft Arkitektkontor

Rådgivere: RIB, RIBr: Sweco - RIE: Itech - RIAku: Berg Knudsen - RIV: Aalerud

Underentreprenører/leverandører: Rør og varmepumpe: Arve Hagen - Ventilasjon og styringsautomatikk: Hamstad - Elektro: Ringsaker Elektro - Glassfasade og aludører: Profilteam - Grunnarbeider: Maskinanlegg - Heis: Kone - Vinduer: NorDan - Ståldører og innerdører: Swedor - Lås og beslag: Låsgruppen B&T - Taktekking: Knut Nyborg - Systemvegger, himlinger og akustisk demping: Moelven Nordia - Kjøkkeninnredning: Sigdal - Malerarbeider og byggtapetsering: Fossberget maling og gulvservice - Solskjerming: Scandic Markiser - Blikkenslager: Gunnar Jensen - Rekkverk: Ivar Bråthen Mekaniske - Forskalingssystem: Peri - Gulvstøp: Veidekke Entreprenør - Betongsliping: Mjøsprodukter - Møbler/innredning: Interiør Plan- Rullearkiv: Safe-Co - Stikking: Geoplan Øst

Veidekke Indre Østlands nye hovedkontor på Rudshøgda speiler entreprenørens kjernekompetanse; betongarbeider av høyeste klasse. Bygget er Innlandets første nyoppførte næringsbygg som oppnår energiklasse A.

Veidekke Indre Østlands nye hovedkvarter er et signalbygg man vanskelig kan unngå å legge merke til når man passerer Rudshøgda. Det gjør man enten med bil eller tog og bygget med et totalareal på 1.200 kvm ligger plassert med både E6 og jernbanen tett på hver sin langside av fasaden.

– Vi ønsket en tomt som var godt synlig, og bedre profilering enn vi får her er det vanskelig å få, sier Veidekkes prosjektleder Kai Eivind Skjelbostad.

– Med Kraft vet vi at vi får noe ingen andre har og det viser virkelig byggets fasade. Dette er et bygg man ikke kan unngå å legge merke til og det er også vår intensjon med bygget, sier han.

Fasaden på det tre etasjer høye bygget består av eksponert betong og printet glass.

– Det var viktig for Veidekke Indre Østland å bygge et bygg som visualiserer vårt kjerneområde; plasstøpt betong. Med dette prosjektet har vi vist hva vi virkelig kan klare når det gjelder presise overganger og høy kvalitet på betongstøp, sier Skjelbostad.

Administrasjonsbygget består av et innvendig råbygg av betong. Innenfor råbygget er det også en innvendig kjerne av betong. Utvendig fasade av eksponert betong er støpt ensidig mot råbygget med 250 mm EPS mellom.

Termisk masse
De innvendige betongveggene utgjør det meste av byggets termiske masse og står eksponert uten sparkling eller tradisjonell maling. Den eksponerte betongen fungerer som termisk masse og bidrar til å redusere kjøle- og varmebehovet i bygget ved at betongen holder på varme og kulde etter behov og bidrar til at temperatursving-
ningene i bygget blir mindre. Bruk av betong som termisk masse var en avgjørende faktor for at bygget ifølge beregningene skal oppnå energiklasse A.

– Vi kunne benytte vanlig maling innvendig for å utnytte betongen som termisk masse. Vi lette lenge før vi fant en silikatlasur som ble blandet inn med fargestoffer, opplyser prosjektlederen.

For å bli klassifisert i energiklasse A, må bygget teoretisk beregnet ligge under 84 kWh per kvadratmeter tilført energi per år. Bergningene viser at det går, men det endelige resultatet har man ikke klart før bygget er driftet over et helt år.

Itech har erfaring
Energiforsyningen ivaretas av en varmepumpe som henter energi fra bergvarme via sju borehull 200 meter ned i bakken. Varmepumpen er dimensjonert til å forsyne 90 prosent av energibehovet til oppvarming som inkluderer romoppvarming, varmtvann og oppvarming av ventilasjonsluft. Borehullene vil også kunne benyttes til frikjøling av bygget.

– Det tekniske rådgivningsfirmaet Itech har bistått prosjektet med utarbeidelse og beskrivelser av de tekniske anleggene, prosjektkoordinering og energirådgivning. Bedriften er eid av Veidekke og var også involvert i Bellonahuset i Oslo og KLP-bygget i Trondheim og vi har dratt gode veksler på deres erfaringer med energieffektive bygg, sier Skjelbostad.

Bygget har behovsstyrt ventilasjon med høy varmegjenvinning og lysene blir styrt av bevegelsesdetektorer. Med et teknisk rom i hver etasje har SFP-faktoren blitt svært lav, helt ned i 1,07.

Entreprisen som omfatter ventilasjon og SD-anlegg er utført av Hamstad, avdeling Indre Østland. Arve Hagen i Brumunddal har utført VVS og rørarbeider og installert varmepumpe. Ringsaker Elektro har hatt elektroentreprisen.

– De lokale bedriftene har vist stor interesse for å bli med i dette prosjektet og arbeidet har blitt utført på en fremragende måte av underentreprenørene, sier Skjelbostad.

Glass med 3D-effekt
Glassentreprisen som omfatter aluminiumsvinduer og glassplatene, er utført av fasadeentreprenøren Profilteam fra Hamar.

– Dette har ikke vært noen stor entreprise i volum, men det har medført mye tankearbeid for å komme fram til en god innfestningsmetode som ikke synes, slik at bygget skal få et fasadeuttrykk i henhold til arkitektens tanker, sier prosjektlederen.

Arkitekten har latt seg inspirere av takflisene på gamle stavkirker som gir en 3D-effekt.

Det printede glasset er produsert på Modum Glassfabrikker og hvert glass på hver del av fasaden har en unik identitet, selv om de ser tilsynelatende like ut.

– Glassplatene består egentlig av to glass der det er printet mønster på baksiden av det ene, før det har blitt foliert med nesten hvit folie og montert et klart glass bak, forklarer prosjektlederen.

Bak fasaden som er dekket med glassplater er det isolert med 25 centimeter steinull.

Innvendig har administrasjonsbygget et røft preg med eksponert betong og åpne tekniske føringer for å utnytte den termiske massen.

– Siden det ikke er himlinger på andre deler enn toalettdelen i bygget, er det høyt under taket og rør og kanaler ligger åpnet. Men utførelsen fra de tekniske entreprenørene har vært svært presis, slik at jeg opplever det som svært smakfullt, sier han.

Et prosjekt etter filosofien
Skjelbostad mener prosjektet har gitt Veidekke Indre Østland verdifull erfaring.

– Det er Veidekkes filosofi å bygge energieffektive bygg og vi vet at markedet også i vårt område begynner å søke etter energieffektive løsninger, samtidig som myndighetene vil trekke til skruen når det gjelder framtidige krav. For Veidekke Entreprenør som har plasstøpt betong som kjernevirksomhet er det veldig spennende å se de gode og energieffektive løsningene vi kan komme fram til ved innovativ bruk av materialet, sier han.

Prosjektlederen påpeker at det er lagt stor vekt på betongarbeidet som ligger på et høyre nivå enn i standardprosjektene. Både vegger og gulv er plasstøpt. Det er benyttet selvkomprimerende betong og den ytterste fasadedelen har basalt som armering.

– Estetikken i selve betongarbeidet har vi lagt mye jobb ned i, sier han.

Utviklingsmuligheter på Rudshøgda
Tomta Veidekke disponerer er på totalt 16 mål og entreprenøren har sett utviklingspotensialet på Rudshøgda ved tomtekjøpet. Tomta tillater at det bygges et bygg på 8-9000 kvm, enten som en forlengelse av administrasjonsbygget, eller som et eget bygg tett inntil.

– Det er ingen konkrete planer per i dag, men her ser vi en inntekstmulighet ved å kunne få en jobb i egenregi i framtiden, opplyser han.

De Veidekke-ansatte har i skrivende stund jobbet i bygget i et par uker, og trives godt i et moderne kontorbygg.

– Det krever selvsagt en periode med innkjøring og justeringer med en slik type bygg, men automatikken fungerer. For prosjektadministrasjonen har det vært ekstra inspirerende å jobbe med det som skal bli vår egen arbeidsplass og vi er svært godt fornøyd med resultatet. Men det blir vanskelig å klage hvis vi oppdager ting vi skulle løst annerledes, humrer han.

Tekst: Jørn Hindklev. Foto: Cato Berntsen


Flere prosjekter