Tasta Senter

Tasta Senter

Sted: Indre Tasta, Stavanger

Prosjekttype:
Nybygg, kjøpesenter

Entreprisekostnad eks mva:
320 millioner kroner

Bruttoareal: 41.600 kvm

Byggherre: Obos Forretningsbygg

Byggherreombud:
Nyland Byggeadministrasjon

Totalentreprenør: Block Berge Bygg

Arkitekt: LINK arkitektur

Rådgivere: RIB og RIBrann: Norconsult - RIV: DNF - RIEnergi: Evotek - RI Betongelementer: Multiconsult - RIE: Kaare Skallerud og Mjelde & Johannesen

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: T Stangelands opp-
målingsavdeling - Grunn- og utendørsarbeider: T Stangeland Maskin - Betongsaging: Sørvest Betongsaging - Stålkonstruksjoner: SL Mekaniske - Taktekking: Icopal Tak - Vinduer, alu.fasader og solavskjerming: Hubro - Rekkverk: Trappeteknikk - Ståldører: Brann & Rømningsteknikk - Tømrer: Stavanger Bygg - Systemvegger: Moelven Nordia - Maler og gulvlegger: Nysted - Flisleveranse: Modena - Flislegger: Jan Petersen - Fuging: Sola Fugetetting - Flisarbeid hos leietakere: Br. Olsen - Rør og ventilasjon: DNF - Elektro: Stavanger Installasjon - Branntetting: Thermax - Låser: Sikring og låseservice - Maskinutleie: Ramirent - Byggvask/rent bygg: Polygon - Rullegitter, porter, løftebord: Port Teknikk

På Indre Tasta har LINK arkitektur tegnet og Block Berge Bygg ført opp Tasta Senter på 41.600 kvm for Obos Forretningsbygg.

Utforming, farger, belysning og materialvalg gir kjøpesenteret et eksklusivt og elegant preg.

320 millioner kroner
Tiltakshaver er Obos Forretningsbygg AS. Senteret er tegnet av LINK Arkitektur AS og ført opp i totalentre-
prise av Block Berge Bygg AS. BBBs kontraktssum er 320 millioner kroner eks mva. Byggestart var i november 2010. Senteret ble overlevert 25. oktober i år.

45 butikker
Tasta Senter har sju etasjer; to plan med parkering under bakken og to med butikker over. I en høy fløy i senteret holder SATS til i femte etasje. I sjette er det helsesenter og legekontor. I sjuende etasje ligger senterkontoret.

Senterleder Britt Iren Osmundsen forteller at Tasta Senter har 45 butikker og spisestder, samt treningssenter, helsestasjon, legesenter og kontor for hjemmebaserte tjenester.

– Butikkene fordeler seg på bransjene klær, sko, interiør, dagligvarer, bakeri, bokhandel, leketøy, tele/data, gullsmed, sport, jernvare, helsekost, kiosker, frisør, apotek og spisesteder. Fellesarealene utgjør mellom 20 og 25 prosent av arealene i butikketasjene. Vi håper på en samlet årlig omsetning i et fullt driftsår på cirka 700 millioner kroner. Det er cirka 200 arbeidsplasser ved Tasta Senter, noe som gjør det til en av de største kvinnearbeidsplassene i nordlige Stavanger.

Senteret har bydelene Tasta, Stokka og Eiganes som primært nedslagsfelt og venter i tillegg mange kunder fra resten av Stavanger og fra nabokommunene Randaberg og Rennesøy.

– Første uken hadde vi 18.000 besøkende, noe vi er godt fornøyd med.

Vedlikeholdsfrie fasader
Prosjektleder Torstein F Simonsen i Block Berge Bygg forteller at grunnen på Indre Tasta består av fyllitt, lokalt kjent som rådafjell. Tomten skråner nedover mot nord.

– Vi har sprengt ut og fjernet cirka 50.000 kubikkmeter og fjernet 100.000 kubikkmeter løsmasser fra tomten.

Bygget er tilnærmet rektangulært. Underetasjene er utført i plasstøpt betong. Etasjene over bakken har bærende konstruksjon av betongelementer. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Betongelementene i fasadene har et lag med hvit marmor som er impregnert. Den nederste delen av veggene er behandlet med antigraffiti.

Vinduene og glassfasader er i aluminium, noe som gir tilnærmet vedlikeholdsfrie fasader. Det er flis på gulv i fellesarealene. I butikketasjene er det stort sett faste vegger. I kontoretasjen er det systeminnredning. Hele senteret har universell utforming. Bruk av elementer ga ifølge Torstein F Simonsen rask bygging og lukking før det kom fukt i konstruksjonen. Sorteringsgrad for byggavfall er 68,5 prosent. Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføringen.

Energiklasse A
Tasta Senter har vannbåren oppvarming, sentral driftskontroll og balansert ventilasjon med ti aggregater. Kjøle- og fryseanlegget i dagligvarebutikken Helgø Meny genererer mye overskuddsvarme. I tillegg gjenvinnes inntil 84 prosent av varmen gjennom byggets ventilasjonsanlegg. Beregnet energibruk varierer for ulike steder i bygget, men alle ligger innenfor energiklasse A. Det er 18 cm isolasjon i veggene og 30 cm i snitt i taket. Hele bygget er trykktestet. Kjøpesenterdelen har en luftveksling på 0,6 og kontoretasjen på 0,3 per time. Senteret er fullsprinklet. Kontoretasjen har solavskjerming med soldempet glass og utvendige persienner. I parkeringsetasjene er det plass til 435 biler. Røde og grønne lys over biloppstillingsplassene viser om de er ledige eller opptatte.

Store og tunge elementer
Torstein F Simonsen forteller at det er brukt HD 500 hulldekker på 17,3 meter som etasjeskillere og en del store veggelementer i bygget.

– Vi fraktet to hulldekkelementer per lass fra fabrikken på Klepp og til byggeplassen. De tyngste veggelementene veier 20 tonn. Transport av elementene stilte store krav til god logistikk. Med vogntoglengde på over 22 meter kunne vi ikke kjøre på motorveien i rushtidene morgen og ettermiddag.

Da aktiviteten var på topp var 170 bygningsarbeidere på byggeplassen.

– De tre lærlingene Vegard Lea fra Stangeland Maskin (anleggsgartnerfaget) Alexander Christensen og Geir Eide fra Block Berge Bygg (betongfag) tok fagprøvene sine på bygget. Det å styre et så stort prosjekt med så mange medarbeidere og så avansert logistikk har vært utfordrende og lærerikt.

Store og tunge elementer
Torstein F Simonsen forteller at det er brukt HD 500 hulldekker på 17,3 meter som etasjeskillere og en del store veggelementer i bygget.

– Vi fraktet to hulldekkelementer per lass fra fabrikken på Klepp og til byggeplassen. De tyngste veggelementene veier 20 tonn. Transport av elementene stilte store krav til god logistikk. Med vogntoglengde på over 22 meter kunne vi ikke kjøre på motorveien i rushtidene morgen og ettermiddag.

Da aktiviteten var på topp var 170 bygningsarbeidere på byggeplassen. Det å styre et så stort prosjekt med så mange medarbeidere og så avansert logistikk har vært utfordrende og lærerikt.

Skape personlighet
Freydis Lovra Holen har innredet klesbutikken Høyer og hatt ansvar for utstillinger i fellesarealene. Hun sier at ved innredning av butikker er det viktig å få frem produktene.

– Det er også viktig å skape en personlighet, slik at butikken får dybde og blir spennende å gå inn i. Det kan kreve mye research å finne den rette stemningen og atmosfæren en butikk skal ha. Jeg jobber tett med arkitekt Kaare Funding i utformingen. Det er viktig å ta kunden med i hele prosessen, slik at det ikke oppstår overraskelser når vi er ferdige.

På spørsmål om hvordan fellesarealene i et kjøpesenter bør være, svarer Freydis Lovra Holen at de bør ønske besøkende velkommen og ha personlighet.

– De bør ikke være hvite og tomme.

Freydis Lovra Holen sier hun finner mye inspirasjon på blogger og på reiser, blant annet til New York City. – Jeg følger mange blogger via pinterest.com.

Rektangulære volumer
Sivilarkitekt Hanne Kruse i LINK arkitektur forteller at arkitektfirmaet har arbeidet med Tasta senter helt fra de første skissene.

– Utfordringen har vært å få et stort volum innpasset på tomten uten at bygget skulle bli for dominerende i forhold til omgivelsene. Bygget er satt sammen av flere rektangulære volumer i forskjellige høyder og lengder. Terrengforskjellen på tomten er også utnyttet til dels å gi senteret to hovedinnganger; en i første etasje mot en solrik plass og en i andre etasje mot

Gjerdeveien. Dette medfører også at deler av første etasje ligger inn under terrenget. På denne måten tilpasses skalaen i bygget til omkringliggende bebyggelse og friområde. Det er jobbet med store vinduspartier i fasaden for å gi senteret en åpen karakter mot omgivelsene. Det er også lagt inn overlys som trekker dagslyset ned i bygget.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter