Konfektfabrikken, trinn 1 og 2

Konfektfabrikken, trinn 1 og 2

Sted: Rodeløkka, Oslo

Prosjekttype: Leilighetsbygg

BRA: Trinn 1: 6.953 kvm + parkering, trinn 2: 3.771 kvm + parkering

Byggherre: Veidekke Eiendom

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Kontraktssum eks mva:
240 millioner kroner

Arkitekt: Lillestrøm Arkitektkontor

LARK: Øvre Romerike Prosjektering

Rådgivere: RIB, RIBR: Rambøll - RIG, RIA: Multiconsult - RIE: RIE Consult

Underentreprenører/leverandører: Elektro: Lefdal - Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon - Rør: A. Halvorsen & Sønn - Grunnarbeid: Holt Risa - Utomhusarbeider: SL Stenlegging - Armering: Romerike Armering - Badekabiner: Parmarine - Rekkverk, glassfasade: Sagstuen - Betong-
elementer: Nor Element - Taktekking: Icopal Tak - Ståldører: Norfo - Dører: Swedoor - Vinduer: Norgesvindu - Blikkenslager: Sigfred Bentzen - Parkett: Bo Andrén - Kjøkken og garderobe: Sigdal - Heis: Kone - Gulvbelegg og flis: BBM i Norge - Garasjehimling: Bærum Byggmon-
tering - Lås og beslag: IBL - Ferdig-
betong: Unicon - Plattendekker: Färdigbetong - Stål: BT Stål

I et egenutviklet boligprosjekt på Rodeløkka er nå de to første byggetrinnene ferdige. Leilighetene i de fire byggetrinnene er etter-
traktede; av totalt 251 boenheter er det kun 9 usolgte igjen.

Konfektfabrikken reiser seg trinnvis på nærmest historisk sjokoladegrunn. Freia ble grunnlagt her i 1889, og på det meste rådde fabrikken over fire kvartaler på grensen mellom Rodeløkka og Grünerløkka. Dette prosjektet utgjør et av disse kvartalene. Her ble det blant annet produsert pastiller, men for noen år siden ble hele produksjonen flyttet til naboeiendommen. Etter at Freia ble innlemmet i Kraft Foods i 1993, kjøpte Veidekke Eiendom hele kvartalet på ca. ni mål i 2007.

De fire byggetrinnene ligger langs gateløpene og danner således et indre gårdstun over to underliggende p-plan. Gårdstunet er på hele 2.500 kvm, og vil være åpent to

steder mot Gøteborggata. I tillegg til en passasje over to etasjer fra Verksgata. Byggetrinn 1 er allerede innflyttet, trinn 2 er i sluttfasen mens arbeidene pågår for fullt i de to siste trinnene. Hele prosjektet skal stå klart høsten 2014.

Den eksisterende bygningsmassen, med en stor industrihall, var hovedsaklig fra 1950- og 1960-tallet, og medførte ingen innsigelser fra bevaringsmyndig-
hetene før de ble revet. Men viktige deler av konstruksjonene ble av praktiske årsaker allikevel beholdt.

Beholdt konstruksjoner
Kjelleren under industrihallen kunne benyttes som en del av den nye p-kjelleren.

‒ Det var solide konstruksjoner, og vi valgte å beholde veggene og dekket. Veggene ble skåret i ønsket høyde, og vi slo peler gjennom eksisterende dekke slik at den nederste kjellerdelen ble en egen konstruksjon. Kjelleretasjene har varierende høyde, sier anleggsleder Henrik Kindseth Lønne fra Veidekke Entreprenør.

Stor p-kjeller
Det originale kjellerplanet er U2 og er på ca. 3.000 kvm. Det nye dekket, U1, er på 4.000 kvm og blir liggende under hele kvartalet. Denne utvides nå videre, slik at det totale og sammenhengende p-arealet blir ca. 10.000 kvm. Kraft Foods har kjøpt enkelte p-plasser for sine ansatte, og har direkte tilgang til disse via en kulvert fra sitt kontorbygg på den andre siden av Verksgata.

Byggetrinn 1 består av 84 leiligheter og grenser mot verksgata i sørvest. Trinn 2 ligger i vest og består av 50 leiligheter. Ingen av de fire trinnene har mer enn fem etasjer. Halvparten av leilighetene blir større enn 80 kvm.

I byggetrinn 1 har Veidekke Eiendom videreført et konsept som er gjennomført med hell i tidlige boligprosjekter. Åtte av leilighetene, som varierer i størrelse fra 91 kvm til 108 kvm, går over to plan.

‒ Her er det brukt en slags hybridløsning, i og med at én boenhet ikke disponerer en hel etasje alene. Man deler etasjen, enten over eller under seg, med en annen boenhet. Med en innvendig trapp går man enten opp eller ned til sin etasje nummer to, som rommer soverom og bad, sier Dorte Landmark i Lillestrøm Arkitektkontor.

‒ Løsningen med boliger over to plan er veldig spennende å jobbe med, og gjør også noe med fasadeuttrykket. Vi hadde et ønske om et kvartal som ikke fremstår helhetlig. Prosjektet skal se ut som om det er satt sammen av flere hus, slik den øvrige bebyggelsen i strøket består av. Derfor er også fargevalget i fasadene gjort med omhu. Den søndre delen, som ligger inn mot Freias gamle teglbygning, skal ikke ha for store kontraster i forhold til det. I byggetrinn 1 er det også valgt en mørkere sokkel, som skal gi uttrykk av en robust base, forklarer Landmark.

Første etasje i byggetrinn 4 skal inneholde en fire-avdelings barnehage. De som har kjøpt leiligheter vil ha fortrinnsrett til denne barnehagen.

Stor interesse
‒ Konfektfabrikken har truffet markedet svært godt. Det er nok flere grunner til det. Det har en sentral beliggenhet rett ved Grünerløkka, og det satses mye på et godt bomiljø med mye lys og luft, noe ikke minst kvalitetene i gårdsrommet vitner om, sier prosjektutvikler i Veidekke Eiendom, Elin Hoff Johansen.

Tørkenisje
Pilotprosjektet Årvollbrinken i fjor satte en standard for Veidekke Eiendom med hensyn til riktige valg for inneklima og -miljø.

‒ Store deler av befolkningen sliter med en eller annen form for allergi. Derfor bygger vi nå alle våre egenutviklede boligprosjekter i samarbeid med Norges Astma- og Allergiforbund. Det innebærer flere punkter, alt fra ventilasjonsløsninger, materialvalg, allergivennlig beplantning på uteområder til enkelt vedlikehold og rengjøring. For det siste punktet har vi valgt å fôre opp alle skapene til himling for å slippe støvsamlinger. For å unngå kondensproblemer ved bruk av tørkestativ i stue eller på soverom, har hvert bad en egen tørkenisje med eget avtrekk, forteller Hoff Johansen.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter