Miele

Miele

Sted: Asker

Prosjekttype:
Kontorbygg, showrom og verksted

Bruttoareal: 6.985 kvm

Byggherre: Miele AS

Totalentreprenør: HENT AS

Kontraktssum eks. mva:
76 millioner kroner

Byggherreombud: Conova

Arkitekt: Kritt Arkitekter

Interiørarkitekt: Kritt Arkitekter
(med Berg-Larsen Interiør- og Møbeldesign som underleverandør)

LARK: bar bakke landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB oppdragsansvarlig: Dr. techn. Olav Olsen - RIA, RIB og RIA: Sweco Norge - RIV: ÅF Norge - RIE: JHF Consult - RIBR: Firesafe Consulting

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhus: Steen & Lund - Prefab: Spenncon - Stål: SOAS Stål og Anleggservice - Stål-PRO: Ingeniør Einar Bjørgen - Ventilasjon: Aas og Haukanes - Elektro: Gulbrandsen & Olimb - VVS: JOS VVS - Oppmåling: Asker Oppmåling - Glass og aluminium: Skonto Plan - Smed-
arbeider: Alu Metall Grupp - Mur og flis: Norheim Natursten - Taktekking: Nortekk - Blikkenslager og fasader: Eivind Haukjem - Brannsikring: Kaefer Construction - Maler: Buer Prosjekt - Stillas: Vetlesen Stillas - Systemhim-
linger: System 1 - Solavskjerming: Vental - Systemvegger: Moelven Nordia - Gulvbelegg: Intep - Lås og beslag: Lås & Prosjekt - Påstøp: Betong & Industrigulv - Epoxy: Bas 2 - Datagulv: Sigmund Olsen Agentura - Dører: SSC Joinex - Ståldører: Ulefos Brug - Kantinekjøkken: Norrøna - Glassfoldevegger: SAXI - Fasader: PETAL

I tråd med Mieles egen filosofi flytter nå konsernets norske divisjon inn i eget bygg på 7.000 kvm på et svært godt synlig høydedrag på Nesbru.

De verdiene Porsche og Mercedes representerer innen tysk bilindustri, gjenspeiler Miele videre på hvitevare-
fronten. Moderne og driftsikker høyteknologi kombinert med en målsetting om alltid å være i forkant av å tilby de beste produktene. Det nye bygget ligger langs en av Norges mest trafikkerte innfartsårer og har klare formgitte elementer både ut- og innvendig som profilerer disse verdiene.

Da Miele så seg om etter en ny lokalisering var, flere tomter aktuelle.

‒ Vi fikk et tips om denne ferdig-
regulerte tomta som vi kjøpte i 2008. Da finanskrisa kom, ble prosjektet midlertidig lagt på is før vi startet opp igjen for ca. to år siden, forteller adm. dir. i Miele AS, Dag Steenfeldt-Foss som fortsetter:

‒ Vi var synlige på Rud der vi kom fra, men hadde en mer kronglete atkomst. Her er det en lett atkomst med veldig god eksponering, selv om vår tyske bygningsavdeling var mer usikker på den bratte tomta som ville innebære mye sprengingsarbeider, sier han.

Porøst fjell
HENT AS var totalentreprenør og støtte tidlig på utfordringer med grunnarbeidene.

‒ Vi hadde prosjektert med stripe og punktfundamentering. Men fjellet var veldig porøst, og vi måtte i stedet bruke hel plate under hele bygget. Ferdig-
stillelsesdatoen var endelig og kunne ikke endres, og dette satte oss tilbake ca. en måned i tid. Vi satte inn ekstra ressurser, tok igjen det tapte og leverte til avtalt tid, sier Erik Grannes som var prosjektleder for HENT.

Tomta ligger mellom E18 i vest og Nesbruveien i øst.

‒ Det er stor høydeforskjell og eneboliger langs Nesbruveien. Tomta er lik et trapes og det har i stor grad også diktert bygningens planform. Bygget er tegnet etter Mieles preferanser, men innenfor de rammer som bebyggelsesplanen ga. Huset skulle også fungere som en støyskjerm mellom motorvei i vest og eneboliger i øst, men allikevel ikke ha mer enn tre etasjer, sier daglig leder i Kritt Arkitekter, Peter L´orange.

Miele har ca 120 ansatte i Norge, men byggets areal er avpasset de omtrent 75 ansatte som skal ha sitt daglige virke der. Ved ytterligere ekspansjon eller ved behov for utleie er bygget forberedt for ytterligere en etasje. Byggets drage- og søylesystem gjør arealene også svært fleksible dersom forandringer ønskes.

To uttrykk
Fra Nesbruveien i øst oppleves Mielehuset som lavmælt og nabotilpasset med sine to etasjer. Fra E18 derimot, kneiser det som en utstillingsmonter for trafikken på E18, spesielt sørfra; en tung sokkel, en mellometasje og en toppetasje som svever øverst. Eksponeringsgevinsten er ubetalelig.

– Vi valgte å være konsekvente med uttrykket, sier saksarkitekt i Kritt Arkitekter, Erik Collett.

– Det er enkelte tette felt i første og i andre etasje. Vi har valgt å legge glass også her. Det bidrar til å få skalaen ned. Det blir også belysning i fasaden, rettet oppover, slik at oppmerksomheten skal bli dratt inn i bygget, poengterer Collett. Det nye bygget inneholder kontorer, verksted og en egen avdeling med showrom. Inkludert er også et nødvendig reservedelslager. Ferdigvarelageret ble ikke med på flyttelasset. Det blir nå helt og holdent tatt hånd om av en ekstern speditør.

Parkeringen er i underetasjen med egen atkomst fra sør. Her finner vi også varemottak, mindre lager og verksteder. Hovedinngang fra spissen i nord fører oss rett inn i en stor sal. Kundemottak til høyre, og kontorer en trapp opp og verksted en trapp ned. Byggets to atrier bidrar til å bringe ytterligere dagslys ned i bygningskroppen.

Stort showrom
– Da Miele henvendte seg til oss, ga de klart uttrykk for at det viktigste elementet var showrommet – et utstillingslokale – der kunder og ansatte kunne komme og se og lære om Mieles produktspekter. I et fullt utstyrt og fungerende produksjonskjøkken står hvitevarene klare til å bli brukt i produksjon av mat, sier L’orange. All innredning i showrommet er designet av Miele Tyskland og bygget av tyske firmaer.

Transparens
De store glasspartiene og atriene gir åpenhet og utsyn i interiøret og i plan-
løsningene.

– Miele har en filosofi om at det skal være transparente kontor- og administrasjons-
lokaler. Derfor er det brukt mer glass enn arkitektene opprinnelig hadde planlagt. Blant annet er det glassfelt i skilleveggene mellom cellekontorene, ikke bare i frontene ut mot korridorer og sosiale soner, forklarer Steenfeldt-Foss.

– Miele er tuftet på grundighet,. Derfor har prosjektet også hatt fokus på sterke dokumentasjonskrav fra Tyskland. Det er selvfølgelig fulgt norske normer og regelverk, men i tillegg lagt stor vekt på god materialitet og gjennomarbeidede løsninger på et høyt nivå. Vi fikk også til en god anbudskonkurranse med gode tilbydere, sier Helge Reisvang i Conova som har vært byggherreombud i prosjektet.

Alt i BIM
– Da vi gikk inn i dette oppdraget, tenkte vi nok at dette var en engangsbyggherre uten særlig erfaring. Det hadde administrerende direktør heller ikke, men Steenfeldt-Foss var allikevel usedvanlig profesjonell og engasjert til å sette seg inn i problemstillingene. Prosjektet har vært kjørt i BIM, og Miele hadde derfor detaljert kunnskap om nøyaktig hva de hadde bestilt, og hva de ville få, sier Reisvang.

– Miele har en egen bygningsavdeling i Tyskland med ingeniører og interiørarkitekter som er aktivt med og setter sitt preg på prosjektene. Vi bygger jo for oss selv og skal være her i mange år. Derfor var det viktig å kvalitetssikre hele prosessen. For meg personlig var det en voldsom fordel å kunne se prosjektet tredimensjonalt på forhånd i BIM. Vi fikk en lisens som HENT stilte til disposisjon, og der kunne vi bidra med å sjekke de minste detaljer, og komme med innspill når vi beveget oss virtuelt rundt i de fremtidige arealene. Naturlig nok var det heller ingen overraskelser når bygget sto ferdig til bruk, sier Steenfeldt-Foss.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter